Scandalul aflatoxinei: Danone a pierdut sute de mii de euro

| 18 apr, 2013

În urma scandalului cauzat de aflatoxină, o substanţă toxică descoperită în mai multe loturi de lapte, compania Danone a înregistrat pierderi de sute de mii de euro.

Chiar dacă nu a fost singura marcă de lactate în produsele căreia existau suspiciuni că există aflatoxină, Danone a retras, în martie, aproape 60 de tone de produse tip iaurt, de pe rafturile magazinelor din toată ţara.

"În termeni de bani, pierderile s-au ridicat la mai multe sute de mii de euro. În ceea ce priveşte piaţa, vânzările au scăzut, în medie, cu 20% în martie, mai multe companii fiind afectate, iar în vârful crizei scăderea a ajuns la 40%.

Dar acum consumatorii s-au întors şi cred că ne vom întoarce la un nivel normal al consumului foarte curând", a spus Dieter Schulz, Director General Danone pentru Europa Centrală şi de Sud.

Luna trecută, procesatorul de lapte a blocat în depozitul propriu alte 75 de tone de produse, după ce rezultatele analizelor au confirmat prezenţa aflatoxinei M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte.

Potrivit specialiştilor ANSVSA, principala cauză a prezenţei aflatoxinei M1 în lapte este furajul contaminat, ca urmare a păstrării acestuia în condiţii necorespunzătoare pe timpul sezonului rece.

Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus şi Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleaginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe) şi cereale.

Laptele poate conţine aflatoxine dacă animalele mănâncă furaje contaminate. Substanţa poate deveni periculoasă pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ