Scandalul mutării ambasadei la Ierusalim. Viorica Dăncilă se întâlneşte cu Netanyahu

| 25 apr, 09:35

După mai multe zile în care nu a avut o poziţie oficială, Guvernul recunoaşte, în sfârşit, vizita pe care premierul o va face în Israel.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă va efectua, în perioada 25-26 aprilie, o vizită oficială în Statul Israel, la invitația prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu, anunţă Guvernul, într-un comunicat remis Realitatea Tv.

Paradoxal, nu se precizează nimic despre demersurile oficiale pentru mutarea ambasadei la Ierusalim, ci doar se menţionează că "discuțiile vor fi axate pe evaluarea stadiului relațiilor bilaterale româno-israeliene, cu accent pe identificarea oportunităților de valorificare suplimentară a cooperării în domenii de interes comun.

Reamintim că realitatea.net a scris încă de vineri despre vizita pe care Dăncilă o va face în Israel în cursul acestei săptămâni.

Agenda vizitei include întrevederi cu omologul israelian, Benjamin Netanyahu, președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, și cu liderul opoziției din Knesset, Isaac Herzog.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă va avea o întrevedere cu Theophilos al III-lea, patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului.

Vizita prim-ministrului României în Statul Israel "se înscrie în seria de contacte politico-diplomatice destinate marcării aniversărilor care fac din 2018 un an de referință pentru relația bilaterală, respectiv 70 de ani de la crearea Statului Israel, 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte și 100 de ani de la crearea statului român modern", se mai arată în comunicatul remis.

Discuțiile vor fi axate pe evaluarea stadiului relațiilor bilaterale româno-israeliene, cu accent pe identificarea oportunităților de valorificare suplimentară a cooperării în domenii de interes comun.

De asemenea, discuțiile vor prilejui un schimb de opinii asupra evoluţiilor politice și de securitate în plan regional şi global. Cu ocazia prezenței în Israel, prim-ministrul Viorica Dăncilă va vizita Memorialul Martirilor și Eroilor Holocaustului „Yad Vashem”, mai informează Guvernul.

Preşedintele nu este de acord: "Nimeni din UE nu-şi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului"

Luni, ieşit la plimbare cu bicicleta prin Parcul Herăstrău, Klaus Iohannis a chemat presa şi profitat de ocazie pentru a lansa o ploaie de critici la adresa Guvernului şi a politicilor duse de Liviu Dragnea. Inclusiv despre mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

,,O discuţie exploratorie nu e greşită, dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lungă. Noi trebuie să respectăm legislaţia. Suntem membrii ONU şi ONU abordează foarte clar această chestiune. Argumentul logistic nu are nici un sens în această chestiune. (…) Nimeni din UE nu-şi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului. E evident o chestiune care trebuie discutată între părţile implicate şi numai după asta se poate discuta concret mutarea ambasadei noastre la Ierusalim", a declarat, luni, Klaus Iohannis.

PNL a anunţat că va apela la toate măsurile legale, după anunţul privind memorandumul ce vizează mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim, printre acestea fiind invitarea premierului şi a ministrului de Externe în Parlament. Potrivit unor surse oficiale, nici liderii ALDE nu sunt de acord cu decizia PSD, iar ministrul de Externe chiar a lipsit de la ședința de Guvern în care a fost discutat subiectul.

Teodor Meleșcanu a fost plecat în turneu în țările arabe, scandalizate de intenția Guvernului român. Decizia liderilor PSD de a muta ambasada României din Israel nu este împărtășită nici de partenerii ALDE.

Potrivit unor surse din coaliția de guvernare, acesta este și motivul pentru care memorandumul a fost adoptat în lipsa ministrului de Externe. De altfel, reacția MAE după scandalul iscat in spațiul public a fost destul de nuanțată. Anunțul lui Liviu Dragnea a generat vâlvă pe plan intern, cât și în străinătate. Cu toate astea, PSD pare să nu dea înapoi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ