TAXĂ PE BĂNCI! Câştigătorul alegerilor din Polonia vrea să introducă o taxă pe activele băncilor

| 26 oct, 12:31

Conservatorii catolici eurosceptici, Partidul Lege şi Justiţie (PiS, opoziţie), care potrivit sondajelor au câştigat alegerile parlamentare de duminică, vor să taxeze activele băncilor cu 0,39% începând din 2016, a declarat principalul expert economic al PiS, Zbigniew Kuzmiuk, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit unui sondaj IPSOS, PiS a câştigat 242 din cele 460 de locuri din Parlament, cea mai mare majoritate deţinută de un singur partid de la înlăturarea comunismului în Polonia în 1989. 

'Una din primele decizii economice ale noului guvern va fi să adopte un amendament la bugetul pentru anul viitor. Deficitul guvernamental va rămâne sub 3% din PIB', a declarat Zbigniew Kuzmiuk, care potrivit analiştilor va juca un rol important în elaborarea politicilor economice ale noului guvern. 'Vrem, de asemenea, cel mai probabil în luna ianuarie 2016, să introducem două taxe care sunt importante pentru noi, inclusiv o taxă pe activele bancare de ordinul a 0,39% şi o taxă pe supermarketuri', a adăugat Zbigniew Kuzmiuk. 

Înainte de alegerile parlamentare de duminică, PiS a propus ca Banca Centrală a Poloniei să lanseze un program de credite ieftine pe şase ani în valoare de 350 miliarde de zloţi (90,72 miliarde de dolari) sau 20% din PIB-ul Poloniei. Această propunere s-a lovit însă de criticile formulate de oficialii Băncii Centrale şi experţii economici care susţin că este o încălcare a independenţei Băncii Centrale. 

'Vom discuta acest lucru cu Banca Centrală, respectând independenţa sa, dar în prezent toate instituţiile trebuie să sprijine creşterea economică', a declarat Zbigniew Kuzmiuk când a fost întrebat despre propunerea PiS. 

Anul viitor, vor expira mandatele a nouă din cei 10 membrii ai comitetului de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei. Aceasta înseamnă că, dacă cifrele oficiale vor confirma luni rezultatele exit poll-urilor, PiS va stabili componenţa următorului comitet de politică monetară. 

Analiştii sunt de părere că o victorie categorică a PiS, care potrivit rezultatelor sondajelor va putea guverna singur, este un element negativ pentru zlot şi perspectivele economice ale Poloniei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ