Traian Băsescu: Rusia are un control aproape total pe ceea ce se întâmplă în Marea Neagră

| 29 oct, 2014

Traian Băsescu a declarat miercuri că 'noua cucerire' a Federaţiei Ruse, respectiv Crimeea, dă un control aproape total al acestei ţări asupra Mării Negre, punctând că nu afirmă acest lucru cu ostilitate la adresa Moscovei.

"Astăzi vedem că Federaţia Rusă a mai dobândit un teritoriu extr em de important în Marea Neagră, mă refer la Crimeea, şi dacă vă uitaţi pe hartă veţi vedea că din punct de vedere al securităţii şi geostrategic această nouă cucerire a Federaţiei Ruse nu face nimic altceva decât să dea Federaţiei Ruse un control aproape total pe tot ce se întâmplă în Marea Neagră. Nu o spun cu ostilitate faţă de Federaţia Rusă, dar ca şef de stat, care are responsabilităţi pentru securitatea ţării lui, trebuie să o spun public. Nu am ostilitate faţă de Federaţia Rusă, dar nu pot să nu constat că un teritoriu al unei Ucraine suverane a fost pur şi simplu anexat Federaţiei Ruse, iar o Transnistrie de dimensiuni mai mari se creează în estul Ucrainei, iar toate acestea sunt lucruri care afectează securitatea naţională a României şi nu numai a României', a spus şeful statului, la postul public de televiziune al Republicii Moldova.

Citeşte şi: NATO este în ALERTĂ! Mai multe avioane ruseşti desfăşoară activităţi în zona Mării Negre

Băsescu a arătat că statele NATO nu se uită ca 'mieluşeii', adăugând că, imediat ce s-a produs anexarea Crimeei, România, Bulgaria, Turcia, SUA, Franţa şi Olanda au început să facă pe rând manevre militare în Marea Neagră cu nave de război pentru a echilibra situaţia militară. De asemenea, el a amintit că la ultimul summit NATO s-a luat decizia creării de comandamente în Ţările Baltice, Polonia şi România, adăugând că prezenţa militarilor Alianţei în aceste ţări va creşte astfel încât să existe un echilibru de forţe militare fără a fi ostile unele altora.

"Când vorbim de securitate, nimeni nu are voie să neglijeze eventualele elemente de risc pentru securitatea unui stat membru', a explicat şeful statului.

El a afirmat că un scenariu privind posibilitatea ca Federaţia Rusă să devină agresivă cu România este exagerat.

Citeşte şi: Traian Băsescu: După alegerile din R. Moldova voi depune cererea pentru dobândirea cetăţeniei acestei ţări

"Republica Moldova este o ţară expusă datorită prezenţei militare a Federaţiei Ruse în Transnistria şi datorită agresivităţii aşa-zisului regim de la Tiraspol. Este o îngrijorare a noastră, dar Republica Moldova trebuie să aibă o reflecţie la nivel politic şi la nivelul cetăţenilor dacă situaţia de neutralitate îi garantează securitatea şi dacă va ajunge la altă concluzie în viitor poate că o modificare în Constituţie va fi necesară', a adăugat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a susţinut că nimeni nu poate să afişeze neutralitate atât timp cât celelalte state nu i-o recunosc, iar Republica Moldova are pe teritoriul său în Transnistria prezenţă militară a Federaţiei Ruse, ceea ce înseamnă 'tradus' că Moscova nu recunoaşte neutralitatea Chişinăului.

Potrivit lui Băsescu, Republica Moldova nu poate fi transformată într-o carte de schimb între Federaţia Rusă şi Europa occidentală dacă va şti ce va vrea, adică să devină membră a UE şi NATO şi va renunţa la neutralitate.

De asemenea, Băsescu a spus că prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova este o demonstraţie.

În opinia sa, din declaraţiile preşedintelui Vladimir Putin reiese că Rusia nu are, în momentul de faţă, ca obiectiv să reducă livrările de gaze către beneficiarii Gazprom.

Traian Băsescu a adăugat că există, totuşi, o problemă. 'Eu dau dreptate Rusiei, Rusia spune că are de încasat peste patru miliarde de euro de la Ucraina. Pe de altă parte, Ucraina nu are aceşti bani. (...) Ucraina trebuie să găsească resurse financiare, pe de o parte, şi o înţelegere clară, pe de altă parte, cu Gazpromul, pentru plata eşalonată a datoriilor existente. Dacă România ar fi într-o astfel de situaţie, în care să furnizeze gaze unei ţări şi nimeni să nu plătească factura, şi România ar închide robinetul. Aici discutăm despre relaţii comerciale care trebuie respectate', a completat el.

Şeful statului a precizat că nu admite existenţa unei crize energetice la nivelul întregii Europe. 'Deci, cuvântul preşedintelui Federaţiei Ruse este un cuvânt care, din acest punct de vedere, trebuie luat în consideraţie', a precizat Traian Băsescu, adăugând că este necesar ca Ucraina să realizeze acordul cu FMI, pentru a putea primi banii de care are nevoie şi a începe plata facturilor către Gazprom.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ