Trei zile de doliu naţional în Nepal. Ajutorul de urgenţă pe care îl trimite România

| 29 apr, 20:44

Nepalul a declarat trei zile de doliu pentru victimele cutremurului de sambata. Peste 5.000 de oameni au murit, potrivit celui mai recent bilant, dar numarul total al victimelor ar putea ajunge la zece mii, se tem autoritatile.

Guvernul face tot ce poate, dar suntem coplesiti de amploarea catastrofei, spune premierul tarii. Intre timp comunitatea internationala se mobilizeaza, iar nepalezii vor primi ajutor si din Romania.

Guvernul a aprobat de principiu, in sedinta de miercuri, acordarea unui ajutor de urgenta in suma de 50.000 de dolari catre statul Nepal, pentru a veni in sprijinul victimelor cutremurelor din aceasta tara. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, a anuntat ca Executivul urmeaza sa aloce, in urmatoarea sedinta, o hotarare in acest sens, informeaza Mediafax.

Alpinistul roman Zsolt Török este blocat in tabara de baza de pe Everest

Zsolt Török este blocat in tabara de baza de pe Muntele Everest, el pierzand cortul si restul echipamentului intr-o avanlansa declansata de cutremurul de 7,9 grade produs sambata in Nepal, anunta surse citate de site-ul HungaryToday.hu.

Zsolt Török este in viata, dar este blocat in tabara de baza de pe Everest, pierzand intregul echipament, inclusiv cortul, intr-o avalansa, scrie Mediafax. Un coleg a declarat ca alpinistul a suferit rani la picioare si nu poate cobori singur din tabara de baza, asteptand sa fie preluat de un elicopter.

Zsolt Török este singurul alpinist roman ramas in tabara de baza, alti trei colegi de expeditie reusind sa plece.

Capitala Kathmandu s-a deplasat cu cativa metri

Potrivit unui expert in tectonica de la Universitatea Cambridge, pamantul pe care se afla capitala Kathmandu s-a deplasat cu cativa metri mai la sud, dupa cutremurul cu magnitudinea de 7,8.

Munti de moloz si o mare de deznadejde. Pe masura ce trec orele se rispesc sperantele gasirii unor supravietuitori. Mortii se numara deja cu miile. Iar secole de istorie si traditie au disparut in cateva clipe.

Politisti, soldati si voluntari nepalezi si straini scormonesc in moloz, cu mainile goale, cautand supravietuitori, artefacte sau trupuri fara viata.

Lipsurile acute si deznadejdea contureaza o situatie de calamitate. Organizatia Natiunilor Unite vorbeste despre opt milioane de oameni afectati intr-un fel sau altul de seismul de 7,8 pe scara Richter.

Sute de sinistrati se lupta sa plece cu orice mijloc din capitala in ruine. Cozi lungi si busculade apar oriunde pleaca un autobuz, sau in apropierea aeroportului.

Solidare cu aceasta drama, zeci de tari trimit ajutoare catre Nepal. Pe langa alimente si echipamente medicale vitale, nepretuit este si ajutorul concret oferit de voluntari.

Printre acestia se numara si doi tineri romani, care vor ajunge in zonele rurale. Sociologul Mihai Lupu, unul dintre ei, a inaugurat in toamna anului trecut o biblioteca intr-un sat de acolo. Acum va merge sa ajute victimele dezastrului: "De acolo o sa incercam sa cumparam apa si cu astea trei: apa, corturi si paturi o sa mergem in zona. E mult mai simplu sa le cumperi din India si sa ai un transport din India si dupa aceea cu elicopterul sa le duci acolo, decat sa cari patura din Romania".

Studentii au luat legatura si cu alte centre universitare, iar campania lor se va extinde in intreaga tara.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ