Ce efecte are zahărul asupra memoriei tale

| 09 noi, 2013

Nu-ţi aminteşti pe ce birou ţi-ai lăsat cana de cafea? S-ar putea ca prăjiturica mâncată la prânz să fie cauza acestei „amnezii“ temporare.

Nu-i aşa că şi ţie ţi se întâmplă? Să uiţi unde ai parcat maşina, să nu-ţi aduci aminte pe care birou ţi-ai lăsat ceaşa de cafea şi să uiţi chiar şi titlul cărţii pe care o citeai ieri... Consumul exagerat de zahăr ar putea fi cauza, spun specialiştii germani, care au făcut un studiu pe circa 150 de persoane (studiu publicat în revista „Neurology“, citat de revista americană „Prevention“). Cercetătorii au studiat reacţiile provocate în creierele subiecţilor (mai precis, în hipotalamus) şi au ajuns la o concluzie uimitoare. Astfel, persoanele care au mâncat mai multe dulciuri (şi aveau un nivel ridicat de zahăr în sânge) au avut probleme să memoreze lucruri. Explicaţia, spun specialiştii germani, e simplă: nivelul ridicat de zahăr în organism deteriorează vasele mici de sânge care duc la creier, iar acesta nu e oxigenat suficient şi nu are parte de toţi nutrienţii de care are nevoie. Iar efectul de memorie slăbită se accentuează cu cât consumul de zahăr este mai mare şi pe termen mai lung.

Nu te îngrijora însă: poţi fi uitucă şi fără să mănânci prăjituri în fiecare zi. Dar există anumite măsuri la care poţi apela atunci când vrei să păstrezi la un nivel mic nivelul zahărului în sânge. Apelează la o dietă bazată pe fibre, proteine, cereale integrale, care va fi eficientă atunci când organismul tău îşi va dori să scape de senzaţia de „sugar rush“. Iar sportul ajută, de asemenea!

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ