Cine este Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat director al SIE: de la membru supleant în UTC la premier

| 24 iun, 12:19

Mihai Răzvan Ungureanu este un istoric și diplomat român, care a deținut funcțiile de ministru de externe al României între anii 2004-2007 și director al Serviciului de Informații Externe al României între anii 2007-2012. Ulterior, el a fost prim-ministru al Guvernului României, în perioada dintre 9 februarie 2012 și 7 mai 2012.

Ungureanu s-a nascut la data de 22 septembrie 1968 in municipiul Iasi, fiind fiul prof. dr. stefan Ungureanu, fost viceprimar al municipiului Iasi(1996-2000). In perioada studiilor efectuate la Liceul de matematica-fizica "Costache Negruzzi" din Iasi (pe care l-a absolvit ca sef de promotie in anul 1987), din 1985 si pana la Revolutia din 1989, el a fost membru supleant in Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist.

In anul 1988, a devenit student la Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. In perioada cat a fost student, a detinut pozitiile de membru al Senatului Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi (1990-1992) si de Secretar executiv al Asociatiei Internationale a Studentilor in Istorie, Budapesta - Bruxelles (1990-1993).

Citeste si: BOMBĂ! Un ministru de Externe şi o cunoscută actriţă râvnită de toţi românii, cel mai nou cuplu al momentului

A absolvit facultatea în 1992, iar un an mai târziu a sustinut masteratul in Studii Ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universitatii Oxford. La 27 martie 2004 a obtinut doctoratul in istorie moderna la Facultatea de Istorie a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, cu o teza cu tema “Convertire si integrare in societatea romaneasca la inceputul epocii moderne", avandu-l ca indrumator stiintific pe acad. prof. dr. Alexandru Zub.

In perioada 1998-2001, el a indeplinit functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe. Apoi este numit in functia de director general – emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) si coordonator-adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena. Mihai-Razvan Ungureanu a fost numit in functia de Ministru al Afacerilor Externe la data de 29 decembrie 2004, in Guvernul Tariceanu. A demisionat din functia de ministru de externe in data de 4 februarie 2007, in urma situatiei create de retinerea a doi muncitori romani (Nelu Ilie si Adrian Gancean) in Irak. Cei doi romani, care lucrau la o baza militara americana in calitate de subcontractori, fusesera acuzati de spionaj, deoarece au facut fotografii fara aprobare in interiorul bazei.

Citeste si: Mihai-Răzvan Ungureanu, nominalizat director la SIE

Cariera sa continuă cu şefia SIE. La data de 26 noiembrie 2007, presedintele Romaniei, Traian Basescu a inaintat Parlamentului propunerea de numire a lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de director al Serviciului de Informatii Externe, ramasa vacanta din martie 2007, in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu.

Ulterior, demisionează pentru a fi numit prim-ministru al Guvernului României, funcţie pe care a ocupat-o în perioada dintre 9 februarie 2012 și 7 mai 2012. Pierde această funcţie în urma moţiunii de cenzură care a dus la căderea guvernului şi la înlocuirea sa cu Victor Ponta.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ