De ce este important pentru România The EU-Southeast Europe Summit

| 21 oct, 2014

The EU-Southeast Europe Summit este unul dintre cele mai mari evenimente organizate în România, care adună personalităţi marcante ale politicii internaţionale. Bucureştiul are onoarea de a fi, în 2014, gazda acestui important eveniment, unde se discută teme deosebit de importante pentru Europa de Sud-Est: situaţia din Ucraina, independenţa energetică, parcursul Republicii Moldova către Uniunea Europeană.

Mai mult, Summit-ul, ce se desfăşură în perioada 20-21 octombrie, este cu atât mai important cu cât a strâns personalităţi marcante din sfera politicii internaţionale, precum: George Papandreou, fostul prim-ministru al  Greciei, Enrico Letta, fost premier al Italiei, Niko Peleshi,  primul-ministru al Albaniei, Wolfgang Fengler, economistul principal al Austriei.

În cadrul evenimentului Victor Ponta  are un rol central, fiind de fapt singurul politician de prim-rang din România cu un rol central în cadrul acestui Summit. Pe lângă faptul că, prin acest aspect inedit, Victor Ponta este recunoscut drept un lider regional puternic, Summitul din acest an vrea să transmită un semnal clar în Europa de Est şi anume că România reprezintă un factor de siguranţă şi stabilitate.

Citeşte şi: Ponta joacă în politica mare, Iohannis…ghinion

Totuşi, rolul important al României în regiune a fost deja recunoscut de mai mulţi specialişti în politică externă, cu o reputaţie la nivel internaţional. De exemplu, George Friedman, fondatorul agenţiei de analize geopolitice Stratfor, a declarat, la începutul acestei luni, că „am identificat Polonia, România şi Turcia drept aliaţi esenţiali. Suntem în plin proces de a stabili ce fel de forţă va avea România şi care va fi relaţia noastră cu România. (...) Aşa cum spunem noi, independenţa României nu este mai importantă pentru noi decât este pentru România. Aşa că nu cred că va fi război, ci se va trasa un cordon sanitar între ele. Cred că România şi Marea Neagră sunt verigi cheie ale acestui coridor”.

Citeşte şi: Victor Ponta: Organizarea conferinţei The Economist la Bucureşti arată că suntem cei mai stabili din regiune

Iar vorbele lui  George Friedman sunt puse în practică de Victor Ponta, care şi-a asumat rolul de lider în operaţiunea de stabilitate şi siguranţă în Europa de Sud-Est. Cu ocazia The EU-Southeast Europe Summit, premierul român a declarat că România poate fi un model regional de integrare europeană şi transatlantică şi de dezvoltare economică, iar în acest scop stabilitatea este cea mai importantă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 oct, 2014
cantautor
asteptam cu interes discursurile dlor:
Nastase(specialist in politica externa)
Sarbu(specialist in religie si interventii)
Ponta(doctor in drept)
Hrebenciuc si Sova(specialisti in "antibelit")
Adam,deputat,somitate...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ