Descoperire de ULTIMĂ ORĂ la Babadag! Ce a găsit un tulcean pe malul unui lac

| 30 iun, 2014

Un tulcean din oraşul Babadag a descoperit pe malul lacului din apropierea localităţii mai multe fragmente fosilizate de os provenind de la un animal preistoric de mari dimensiuni.

Fragmentele susceptibile de face parte din patrimoniul naţional au fost descoperite în urmă cu o săptămână, după ce faleza de pe malul sudic al lacului Babadag s-a prăbuşit, acestea fiind preluate luni de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi predate Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) pentru a fi studiate, conservate şi expuse.

'Deocamdată nu cunoaştem cu precizie frecvenţa descoperirilor similare din această parte a ţării, însă este posibil ca fragmentele fosilizate de animale preistorice identificate să fie, până în prezent, unicat pentru zona Dobrogei de Nord', a declarat directorul DJC, Iulian Vizauer.

ICEM urmează să ia legătura cu specialişti în domeniu din Bucureşti şi Cluj pentru a studia piesele paleontologice recuperate, după care acestea vor fi expuse la Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării din municipiul Tulcea unde se va constitui o colecţie specială care va purta numele donatorului.

'Locul în care au fost descoperite fragmentele de os fosilizate a fost comunicat Primăriei oraşului Babadag, în vederea instituirea unui regim special de protecţie pentru acest nou punct fosilifer şi restricţionării accesului public şi ca urmare a existenţei riscului apariţiei unor noi prăbuşiri a malului lacului Babadag', se arată într-un comunicat al DJC Tulcea.

Situat în apropierea cetăţii Enisala, oraşul Babadag, cunoscut şi sub numele 'Sinaia Dobrogei', a fost locuit se pare încă din secolul XI î. Hr., potrivit unor descoperiri arheologice. În localitate, poate fi vizitat cel mai vechi monument de arhitectură musulmană de pe teritoriul României, geamia Ali-Gazi Paşa. Generalul care a şi-a lăsat numele asupra acestui monument a îndeplinit în mai multe rânduri funcţia de guvernator. Geamia a fost ridicată prin anii 1610, potrivit comunităţii musulmane, a fost incendiată în timpul războiului ruso-turc, dar refăcută ulterior, iar până în anul 1989 a funcţionat ca muzeu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ