Evaziunea fiscală din sectorul de panificaţie - prima scădere din 1994

| 11 aug, 2013

Reducerea TVA la pâine este un pariu curajos şi riscant, în contextul în care,  din analizele Executivului, măsura vaprovoca pe termen scurt o scădere a sumelor colectate din TVA (care reprezintă a doua mare sursă de venituri la bugetul de stat). Se mizează însă pe o creștere importantă a veniturilor la bugetul de stat pe termen mediu.

Recenta măsură adoptată de Guvernul Ponta privind reducerea TVA la pâine are încă numeroase ecouri. Analiştii economici întorc pe toate feţele decizia Executivului, încercând să identifice atât punctele bune, cât mai ales pe cele slabe. Conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, evaziunea fiscală în sectorul pâinii a însumat anul trecut 1,5 miliarde lei (337 milioane euro), reprezentând 2 milioane de tone de făină şi pâine, aproape 60% din totalul producţiei din România.

La o analiză mai detaliată a dinamicii evaziunii fiscale în zona panificaţiei din ultimii aproape 20 de ani, se constată că fenomenul evazionist „a înregistrat creşteri spectaculoase numai în perioadele în care cota TVA a crescut. În perioada 1999-2004, datorită majorării TVA de la 11 la 19% evaziunea fiscală a crescut cu 1,3 milioane tone pâine. În perioada 2004-2010, când nu s-a înregistrat majorare la TVA evaziunea fiscală a rămas la circa un milion tone de pâine anual. În perioada iulie 2010-2012, când cota TVA a crescut de la 19 la 24%, evaziunea fiscală a mai crescut cu 300.000 tone pe an". Este concluzia MADR care se desprinde în urma unei evaluări de substanţă a sectorului de panificaţie.

Pornind de la aceste cifre, se poate spune că decizia Cabinetului Ponta este curajoasă, dar întemeiată pe realităţi care, în principiu, ar trebui să confirme justeţea reducerii TVA cu 15% la produsele de panificaţie. În altă ordine de idei, ori de câte ori TVA a fost majorată, evaziunea fiscală a crescut. Reducerea TVA ar trebui să genereze un efect invers de diminuare a evaziunii fiscale. Reducerea TVA la pâine este un pariu curajos şi riscant, în contextul în care,  din analizele Executivului, măsura va provoca pe termen scurt o scădere a sumelor colectate din TVA (care reprezintă a doua mare sursă de venituri la bugetul de stat). Se mizează însă pe o creștere importantă a veniturilor la bugetul de stat pe termen mediu, ca urmare a faptului că reducerea TVA urmează să determine scoaterea la suprafaţă a economiei nefiscalizate din acest domeniu.

Desigur, scăderea TVA la pâine reclamă şi o reconsiderare a abordării Executivului privind combaterea evaziunii fiscale. Ceea ce deja se întâmplă, prin prisma reorganizării ANAF ce vizează în primul rând o mai bună combatere a fenomenului evazionist. Vorbim despre o abordare sistemică, pe întreg lanţul de control, ceea ce va crea premisele pentru ca diminuarea TVA la pâine să încurajeze o mai bună fiscalizare în domeniul panificaţiei.

Nu în ultimul rând, reducerea TVA la pâine este deocamdată o măsură pilot. În funcţie de rezultatele pe care le va înregistra, este posibil ca scăderea taxei să fie adoptată şi în alte domenii. Însă chiar şi în cazul celui mai rău scenariu posibil în care încasările la buget nu vor creşte pe termen mediu şi lung, Cabinetul Ponta are marjă de manevră. Astfel, în funcţie de rezultatele în termeni fiscali ai reducerii TVA, Executivul va opta, începând cu anul viitor, fie pentru extinderea unei taxe reduse, fie pentru eliminarea acestei reduceri şi revenirea la TVA de 24%.

Depinde doar de cum vor înţelege producătorii, procesatorii şi comercianţii din panificație să răspundă semnalului pozitiv dat de Cabinetul Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ