Guvernul își face treaba la Poștă

| 19 mai, 2014

Corpul de Control al Primului Ministru va verifica baza legală prin care sunt acordate compensările salariale la Compania Naţională Poşta Română, în cazul părăsirii companiei de către reprezentanţii echipei de management. Ancheta va fi demarată la solicitarea Ministerului pentru Societatea Informaţională.

În ultimele săptămâni, Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România a organizat o serie de proteste cerând demiterea directorului general al Companiei Naţionale 'Poşta Română', Ion Smeeianu, demiterea directorului executiv, Rosita Alexe, precum şi acordarea unei creşteri salariale egale cu echivalentul inflaţiei, în sumă fixă, tuturor salariaţilor, începând de la 1 iunie. Duminica trecută, aproximativ patru mii de sindicalişti ai Poştei Române protestau în faţa sediului Guvernului, pentru revendicările angajaţilor.

Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, a precizat că Guvernul a făcut multe lucruri bune pentru Poştă, “nu a mai numit directori politici la judeţe”, însă s-a arătat nemulţumit de reducerea numărului de salariaţi de la 33.000, câţi lucrau în mai 2012, la 22.380 de salariaţi, câţi mai sunt angajaţi la Poşta Română în prezent. “La ora actuală, 23.000 de salariaţi trăiesc cu venituri lunare între 500 şi 1.200 de lei, cu tot cu sporuri şi tichete de masă”, declara Matei Brătianu, în deschiderea mitingului de duminica trecută.

Asemenea turbulenţe între angajaţi, conducere şi autorităţi apar ca efect al etapei actuale de restructurare a Companiei Naţionale Poşta Română. Ministrul Comunicaţiilor a explicat că Poşta Română se află proces de relansare a privatizării şi că eforturile Executivului vizează obţinerea avizului din partea Comisei Europene, în ceea ce priveşte convertirea datoriilor acumulate de Poşta Română în acţiuni, pentru a creşte atractivitatea societăţii în vederea privatizării.

"În cursul zilei de ieri (n.r.: joi) au avut loc discuţii tehnice cu oficialii de la CE pe acest subiect. În plus, faţă de aceste demersuri, împreună cu ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea, am invitat pentru luni, 19 mai a.c., conducerea societăţii, membrii CA şi reprezentanţii salariaţilor la o reuniune excepţională de dialog social pentru a analiza modalitatea prin care se vor respecta prevederile legale", a declarat ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Cotovelea. Ministrul a mai precizat că vor fi organizate periodic reuniuni informale, pentru a evita situaţiile conflictuale pe viitor.

Acţiunile de restructurare a Poştei, care implică şi reducerea personalului, chiar dacă au tensionat relaţiile dintre sindicate şi echipa de management, au dus totuşi compania la un profit operaţional de 22,5 milioane lei, pentru primul trimestru al anului, în condiţiile în care în luna mai 2012, când noua echipă a preluat conducerea, CNPR se afla în prag de insolvenţă, cu pierderi de peste 480 milioane lei, acumulate în perioada anilor 2009 – 2011.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ