La sfatul președintelui, Ioana Băsescu a dat 1,3 milioane de euro pe 300 ha de teren arabil în Călărași

| 07 noi, 2013

Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în localitatea Nana, din judeţul Călăraşi. Ea a fost sfătuită chiar de tatăl său, ajutată de unul dintre consilierii lui Traian Băsescu și a făcut un credit pe 30 de ani pentru achiziție.

UPDATE. Fiica cea mare a președintelui, Ioana Băsescu, a confirmat pentru Hotnews.ro că a cumpărat ca pe o investiție.

„In data de 9 septembrie 2013, am achizionat un teren in suprafata de 290,41 ha, in judetul Calarasi, de la o societate romaneasca avand asociat unic un cetatean italian.‎ Terenul a fost platit dintr-un credit bancar ipotecar in valoare de 1.028.507,55 euro si din surse proprii pana la concurenta sumei de 1.306.845 euro , adica suma 278.337,45 euro. Pretul negociat fiind de 4.500 euro pe ha. (...) Creditul a fost contractat în condițiile pieții și în limitele legislației în vigoare, pe 30 de ani, de la o insitituție bancară, cu scopul achiziționării unui teren agricol si va fi rambursat in rate lunare. Pana in prezent am achitat 2 rate", a precizat Ioana Băsescu .

 

Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, a cumpărat 300 de hectare de teren arabil, în localitatea Nana din judeţul Călăraşi. Terenul este compact şi se află pe raza localității Nana, pe tarlaua 28, iar operațiunea de vânzare-cumpărare a fost trecută în Registrul Agricol în data de 19 septembrie 2013, notează site-ul marinbadea.com.

Informaţia a fost confirmată pentru Obiectiv.info de primarul localităţii, Dobre Gheorghe. "Ştiu că în urmă cu câteva luni Ioana Băsescu a cumpărat peste 300 de hectare de teren agricol în localitatea noastră. Mai multe detalii despre această tranzacţie nu ştiu să vă spun", a precizat primarul Dobre Gheorghe.

Secretara Consiliului Local Nana, Tudorința Nicolae, menţionează pentru site-ul citat că valoarea tranzacţiei a fost de 1.645.000 de euro, la un preţ de 4.700 de euro pe hectar. Din informaţiile prezentate, reiese că cel care s-a ocupat de tranzacţie este Adrian Rădulescu, fost deputat PDL și unul dintre actualii consilieri ai președintelui Traian Băsescu. Acesta este cunoscut şi ca un fermier de succes.

"Cele 350 de hectare (aceasta este suprafața vehiculată de site-ul menționat - n.r.) se aflau în posesia unor firme cu capital italian și erau arendate către o asociație agricolă din comună, la care șefă este secretara Consiliului Local Nana, Tudorința Nicolae. Aceasta ne-a confirmat faptul că Rădulescu a venit și a cerut negație de la asociația pe care o conduce, pentru suprafața pe care urma s-o achiziționeze în numele fiicei lui Traian Băsescu".

Ioana Băsescu nu a putut fi contactată telefonic. În schimb, consilierul Adrian Rădulescu a confirmat că această tranzacție s-a făcut și că terenul este al Ioanei Băsescu. „Rolul meu în tranzacţia Ioanei Băsescu a fost de consultant. A venit în urmă cu ceva timp să mă întrebe dacă e bine să investească în agricultură, că atât cercul ei de prieteni, cât şi tatăl ei o sfătuiau să investească în această zonă. Ştiu că suma pentru achiziţia terenului este prin credit bancar pe 30 de ani. Terenul are o suprafaţă de 290,7 hectare. Eu am sfătuit-o să nu dea mai mult de 5.000 de euro pe hectar”, a declarat Adrian Rădulescu pentru Obiectiv.info.

Preşedintele Traian Băsescu posta zilele trecute pe Facebook recolta sa de gogonele de mic horticultor, punctând că de trei ani nu mai cumpără legume de la piaţă. Se pare că gena de agricultor este preluată de fiica cea mare a şeful statului, care a devenit proprietară a 350 de hectare de teren agricol.

 

Cine este Adrian Rădulescu

Adrian Radulescu a fost deputat PDL şi un fermier de succes. Potrivit Top 50 fermieri de succes din România, are o avere estimată la 10-12 milioane de euro. "Fermierul spunea că nu asta este averea sa, ci că are în conturi în jur de trei milioane de euro", a scris la un moment dat un ziar tabloid.

De la sfârşitul lunii martie Adrian Rădulescu este consilierul preşedintelui pe probleme de agricultură. Potrivit declarației de avere postată pe site-ul președinției, Adrian Rădulescu deține cote pe șase terenuri intravilane, cu suprafețe cuprinse între 350 de metri pătrați și 75.000 mp (!), în București, Chitila, Mogoșoaia, Poiana Brașov, Costinești, precum și 9 hectare de viță-de-vie. Are un apartament în Otopeni, case de vacanță la munte și la mare și o casă de locuit în București.

Are 300.000 de lei în conturi și creanțe (împrumuturi către firme) de 1,8 milioane de lei și 400.000 de euro.

 

Probleme de evaziune în spatele terenului

Site-ul marinbadea.com precizează că, în prezent, "terenul este lucrat de Maria Group Chirnogi. Peste această firmă, condusă de libanezul El Khalill Jihad, anul trecut, mai precis în data de 12 august, a descins Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism București, fiind acuzată că a prejudiciat statul cu suma de 30 de milioane de euro. Acum, tractoarele de la Maria Group au arat terenul președintelui Băsescu. Suprafața respectivă a fost însămânțată cu grâu".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 noi, 2013
pop
cu bani tot de la vintu?
07 noi, 2013
adriana
adrian radulescu este omul lui basescu din diaspora(italia),omul din spatele sindicatelor , a fost pionul principal in fraudarea alegerilor..aha ,acum e agricultor

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ