Ministrul Fondurilor Europene: Gradul de absorbție a fondurilor europene se ridică la aproape 63%

| 28 sep, 19:36

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat, luni, că România ar putea avea până la sfârșitul acestui an un grad de absorbție al fondurilor europene de 70% în condițiile în care datele actuale indică în acest moment 62,77%.

"Având în vedere că nu mai avem întreruperi pe programele din perioada 2007-2013, sumele pe care le avem în prezent (...) și pe care le vom trimite la Comisia Europeană imediat după ce primim scrisorile de confirmare indică un nivel de absorbție de 62,77% și consider că până la sfârșitul anului putem avea 70% grad de absorbție. O imagine fidelă vom avea în jurul lunii martie 2016 asupra absorbției efective", a declarat Nica la finalul unei întâlniri cu membrii Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, citat de Agerpres.

Citește și:  Victor Ponta: România riscă să piardă 3,3 miliarde euro în urma anchetelor pe fonduri europene

El a arătat că absorbția ar putea fi și mai mare, dacă proiectele pe infrastructură ar fi asumate politic.

"Chiar am prezentat în fața comisiei această necesitate pentru că este un lucru pe care l-au folosit și celelalte state membre: și-au asumat politic dezvoltarea unor proiecte pe infrastructură, le-au pregătit din timp, nu le-a mai schimbat nimeni, nu l-au mai scos pe unul de pe listă ca să-și introducă un proiect dintr-o anumită zonă a țării. S-au asumat proiecte la nivel național care au fost pregătite și atunci când a început finanțarea europeană, practic proiectele au și intrat în lucru efectiv, constructorii au dat drumul la treabă", a afirmat ministrul.

La rândul său, președintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul PSD Ana Birchall, a vorbit despre necesitatea unui "proiect de țară pragmatic și asumat", ca fiind modalitatea cea mai bună de a asigura o absorbție eficientă a fondurilor europene.

"Cea mai bună cale de asigurare a unei absorbții eficiente a fondurilor europene este un proiect de țară pragmatic și asumat dublat de un învățământ corespunzător acestor timpuri. Am pus accent pe o absorbție a fondurilor europene eficientă și lucrul acesta noi îl susținem", a spus Birchall.

Ea a arătat că în cadrul discuțiilor avute de membrii comisiei cu ministrul Nica au fost analizați pașii de urmat, astfel încât gradul de absorbție să crească.

"Este deja la un procent destul de bun, dacă ținem cont de unde am preluat noi și nu e un comentariu politic, este realitatea — când noi am venit la guvernare aveam 7-8% absorbția fondurilor europene cu toate programele în domeniu blocate. În momentul de față avem peste 60% absorbția fondurilor europene și toate programele (...) funcționale și asta se datorează muncii pe care cei de la Ministerul Fondurilor Europene au depus-o în ultimii ani", a adăugat Ana Birchall.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ