Parlamentul a respins raportul TVR. Cât a cheltuit lunar Televiziunea Publică

| 10 dec, 2013

Raportul de activitate al SRTV pe 2012 a fost respins, marţi, de plenul Parlamentului, ceea ce implică demiterea Consiliului de administraţie al televiziunii publice.

Raportul de activitate al SRTV pe 2012 a fost respins de Parlament. Astfel, Consiliul de Administraţie al televiziunii publice va fi demis.

Grupurile parlamentare, Guvernul, Preşedinţia şi angajatii TVR trebuie, apoi, sa faca nominalizari pentru un nou consiliu de administratie, format din 13 membri, iar acesta trebuie validat de Parlament în sedinta comuna.

Din raportul TVR pe 2012 respins de Parlament.

Sinteza activităţii televiziunii publice

2012 a fost cel mai dificil an din istoria Societãţii Române de Televiziune. În luna mai, conturile operaţionale au fost blocate în totalitate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, iar datoriile ajunseserã, la jumãtatea anului, la 681.755.346 lei (
158.547.755 de euro). Pe parcursul lui 2012, televiziunea publicã a trecut prin schimbãri succesive ale managementului de vârf. TVR a avut trei Consilii de Administraţie diferite, doi preşedinţi - directori generali şi un director general interimar. Componenţa Comitetului Director a fost schimbatã în luna august.

La sfârşitul lunii iunie, Guvernul a emis o Ordonanţã de Urgenţã care obliga Consiliul de Administraţie numit prin Hotãrârea Parlamentului nr. 28/ 2012 sã aprobe, în termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a actului normativ, un program de redresare economicã ateleviziunii publice.

Programul urma sã cuprindã mãsuri privind structura organizatoricã a societãţii, precum şi restructurãrile economice şi de personal necesare pentru funcţionarea eficientã a acesteia, în vederea plãţii în termen de şase luni a datoriilor fiscale şi a reeşalonãrii prin negociere a celorlalte datorii.

În lipsa unor mãsuri urgente de redresare, televiziunea publicã s-ar fi aflat în imposibilitate de a funcţiona, afectând astfel dreptul la informare al cetãţenilor, prevãzut în ConstituţiaRomâniei.

În acest context, conducerea numitã de Parlamentul României la sfârşitul lunii iunie a fost nevoitã sã adopte rapid
mãsuri în vederea reducerii cheltuielilor, stabilizãrii financiare a televiziunii şi plãţii datoriilor acumulate. Prioritãţile imediate au fost reducerea costurilor şi stoparea creşterii deficitului. Astfel, încã de la preluarea mandatului, conducerea a luat o serie de măsuri care să evite situaţia în care televiziunea ar fi intrat în incapacitate de plată.

În august, prin HCA nr. 110/2012, Consiliul de Administraţie a aprobat Programul de redresare economicã a SRTv,
elaborat în concordanţã cu prevederile OUG nr. 33/2012.Mãsurile incluse în Program au rezultat din necesitatea armonizãrii ofertei editoriale şi a resurselor utilizate cu veniturile lunare ale SRTv.
În primele 6 luni ale anului 2012 cheltuielile medii lunare au fost de 11.280.857 euro, cu mult mai mari decât veniturile efective, constant realizate, în cuantum mediu de 8.109.570 euro/lunã.
Tag-uri: raport tvr, tvr
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ