Peste 16.000 de oameni au format cozi la moastele Sfintei Parascheva

| 11 oct, 2013

Pentru mii si mii de credinciosi din toate colturile tarii, drumurile se indreapta zilele acestea catre Iasi. Multi au ajuns deja la Catedrala Mitropolitana.

Peste 16.000 de pelerini asteapta sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, scoase intr-o procesiune, vineri dimineata, din incinta Catedralei Mitropolitane din Iasi, randul credinciosilor intinzandu-se pe o lungime de peste un kilometru.

Racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasa intr-o procesiune, vineri dimineata, din incinta Catedralei Mitropolitane, fiind asezata apoi intr-un baldachin special amenajat in curtea lacasului de cult, potrivit mediafax.

Alaturi de moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost asezate si moastele Sfantului Simeon de la Muntele Minunat, aduse, joi seara, de la Manastirea Neamt.

Pelerinii au inceput sa se aseze la rand inca de joi seara, acestia asteptand peste 12 ore in zona in care vineri dimineata urmau sa fie scoase sfintele moaste din incinta Catedralei.

"La ora 8.30, asteptau sa se inchine la sfintele moaste peste 16.000 de oameni, lungimea randului depasind un kilometru. Dimineata, au venit si 4.000 de pelerini de la Voluntari, cu 80 de autocare. Ei se afla acum la rand, asteptand sa treaca pe la racla", a declarat maiorul Marius Taranu, de la Gruparea de Jandarmi Mobila Bacau, unitate care asigura ordinea publica la pelerinajul de la Iasi.

Mai multe strazi din jurul Catedralei au fost inchise circulatiei, iar jandarmii au format un culoar de acces pentru pelerinii care vor sa atinga sfintele moaste.

Cateva mii de credinciosi s-au inchinat, joi, la moastele Sfintei Parascheva, inainte ca acestea sa fie scoase din incinta Catedralei Mitropolitane din Iasi, oamenii spunand ca au venit mai devreme pentru a evita aglomeratia.

La Iasi au ajuns pelerini din mai multe judete ale tarii, autocare cu numar de Bucuresti, Galati, Neamt sau Suceava fiind parcate in centrul orasului.

Autoritatile se asteapta ca in zilele urmatoare randul de pelerini care se va forma in jurul Mitropoliei iesene sa se intinda constant pe o lungime de peste doi kilometri.

Peste 1.200 de politisti si jandarmi asigura ordinea publica pe perioada pelerinajului religios de la Iasi.

Peste 250.000 de pelerini din intreaga tara sunt asteptati in aceste zile in oras.

Pentru prima data, Sfanta Liturghie, programata luni, 14 octombrie, se va desfasura in fata Catedralei, pe pietonalul Stefan cel Mare, si nu in curtea instutiei, ca in anii precedenti. La slujba va asista si premierul Victor Ponta, a anuntat, joi, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita.

Vineri seara, pe strazile din centrul orasului, este programat pelerinajul Calea Sfintilor, racla cu sfintele moaste urmand a fi purtata pe umeri, de catre preoti, pe o distanta de cativa kilometri.

Sfanta Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare.

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii, au stat si cate 12 ore la coada, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste.

Peste 350.000 de oameni, asteptati la moastele Sfintei Parascheva. Credinciosii cred in minunile ei

In curtea lacasului de cult vor fi asezate intr-un baldachin moastele Sfintei Parascheva. Iar alaturi va fi pusa si racla cu ramasitele Sfantului Simeon, adusa de la o manastire din Neamt pentru ca toata lumea sa se poata inchina la ele.

Pana luni, cand va fi praznicul cuvioasei Parascheva, sunt asteptati in Capitala Moldovei peste 350.000 de oameni.

Racla cu moastele Sfantului Simeon, ocrotitorul tinerilor, a fost depusa in Catedrala Mitropolitana, unde preotii au tinut o slujba.

In timp ce unii credinciosi se rugau in biserica, altii s-au pregatit pentru o noapte sub cerul liber. Imbracati cu haine groase si infasurati in paturi, multi au dormit pe jos, in curtea catedralei.

"Avem umbrela, avem cartoane, ne infasuram... avem caciuli, fulare, geci, avem..."

"Doamne, sa ne bucure Dumnezeu si sa ne dea sanatate si vreme buna. Sa ne ierte de cutremure, de necazuri si de chinuri..."

Tot joi seara, 80 de autocare, cu patru mii de pelerini, au pornit spre Iasi din localitatea Voluntari, de langa Bucuresti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ