Salariul minim pe economie va creşte cu 75 de lei, semestrial, din ianuarie 2015

| 18 mai, 2014

Salariile tuturor bugetarilor vor creşte de la 1 ianuarie 2015, iar de la aceeaşi dată salariul minim pe economie se va mări, semestrial, cu 75 de lei, a declarat, duminică, la Frasin, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

''Guvernul Ponta, prin Ministerul Muncii, are în vedere majorarea salariilor funcţionarilor publici, indiferent dacă vorbim de salariile autorităţilor publice locale sau centrale (...) Din iulie 2014 intră în vigoare legea ce aprobă ordonanţa Guvernului din 2013 privind indemnizaţiile demnităţilor publice, primari, viceprimari. Tot ce înseamnă funcţionari publici de la nivelul autorităţilor locale şi centrale vor avea salariile majorate începând cu 1 ianuarie 2015'', a spus Rovana Plumb.

Ea a arătat că se impune această măsură din două motive. ''Pentru că tot ce înseamnă sistem bugetar, personal angajat, trebuie să fie motivaţi, trebuie să le fie respectată munca. Al doilea motiv este legat de faptul că, prin creşterea salariului minim pe economie, măsură introdusă de Guvernul Ponta, în acest moment la 850 de lei salariu minim pe economie sunt 15 clase de salarizare care sunt suprapuse, iar de 1 iulie 2014, ajungând salariul minim pe economie la 900 de lei, vom avea 29 de clase de salarizare suprapuse'', a spus Plumb, adăugând că se vor lua măsuri pentru asigurarea predictibilităţii şi stabilităţii tuturor întreprinzătorilor economici.

''După ce vom avea discuţii cu instituţiile internaţionale, vom anunţa care sunt creşterile salariale. În momentul de faţă nu vreau să arunc nişte cifre, să facem promisiuni, până nu avem clar stabilit. Când finalizăm analiza vom comunica care vor fi creşterile salariale în sistemul bugetar (...) În 2016 am stabilit că vom ajunge la salariul minim de 1.200 lei'', a spus Plumb. Ea a precizat că, în prezent, în România, 1.186.000 de persoane au salariul minim, dintre care 274.000 lucrează în sistemul bugetar.

Totodată, a anunţat că, începând cu ianuarie 2015, semestrial, salariul minim pe economie se va mări cu 75 de lei.

Rovana Plumb a spus că banii pentru majorările salariale provin din ''combaterea mai clară şi mai aplicată'' a evaziunii fiscale, din creşterea colectării la buget şi din reducerea fiscalităţii de pe piaţa forţei de muncă. 

''Din iulie 2014 CAS va scădea cu 5% la angajator şi se va scuti de impozit profitul care va fi reinvestit de companii. Aceste două măsuri vor putea, la nivelul angajatorilor, să dea posibilitatea de a avea un venit mai mare şi a putea crea mai multe locuri de muncă. Determinant la creşterea salariilor contribuie şi creşterea economică, de 3,8% în primul trimestru al acestui an (...) Creşterea medie a câştigului salarial în primul trimestru al acestui an este de 5,5% faţă de perioada similară din 2013 '', a arătat Rovana Plumb.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ