Se poate repeta performanţă din agricultură şi în 2014?

| 17 mar, 2014

Se poate repeta performanţa din agricultură şi în 2014? Deşi la mijloc este vorba de un domeniu instabil şi puţin predictibil, România a înţeles în fine că stă pe o mină de aur.

Avem cifrele oficiale legate de industria agroalimentară în 2013 - pentru prima dată după 20 de ani România a înregistrat un excedent comercial la produsele agroalimentare. În premieră, grânarul Europei iese din comă şi reuşeşte să producă plusvaloare; datele publicate de Ministerul Agriculturii confirmă parametrii atinşi şi sunt încurajatoare: 325 milioane de euro surplus, comparativ cu un deficit de 745 de milioane în 2012.

Indiscutabil, rezultatele din sectorul agricol sunt departe de potenţialul unui domeniu tratat cu indiferenţă de majoritatea guvernelor care s-au perindat la conducerea ţării, totuși succesul trebuie bifat, chiar dacă s-au găsit destui diletanţi care să trâmbiţeze că strugurii din producţia 2013 sunt aci - deoarece exportăm cereale şi importăm produse agroalimentare scumpe. Cârcotaşii privesc evident partea goală a paharului; oricât de optimişti am fi România are de recuperat decalaje substanţiale în privinţa industriei de carne şi a derivatelor, mărfuri ceva mai costisitoare. Mai mult, până mai ieri Bucureştiul nu a ştiut să gestioneze evenimentele complicate în care a fost târât de mule ori fără vină lui. Nici actualii guvernanţi nu au fost menajați de situaţiile limită, doar că atât în scandalul cărnii de cal, al micilor sau în cel al cărnii stricate autorităţile au acţionat repede şi la timp, diametral opus faţă de harababura din primăvară lui 2006 legată de gripă aviară, ori cea porcină din 2009… doar două exemple.

România şi-a îmbunătăţit exporturile nu doar pe zona de cereale şi oleaginoase (floarea soarelui, răpiță) ci şi la ţigări, soia, produse de brutărie-patiserie, preparate şi conserve din carne, brânzeturi. În total, am exportat cu 1,18 miliarde euro (30,2%) mai mult faţă de anul precedent, aspect deloc de neglijat ce a marcat deficitul comercial al României, în scădere cu 41,3% comparativ cu 2012. Principalul partener al comerţului agricol rămâne Uniunea Europeană, vizavi de care am redus deficitul, beneficiind şi de un excedent din schimbul de mărfuri cu ţări terţe, de 1,2 miliarde euro.

Se poate repeta performanţa din agricultură şi în 2014? Deşi la mijloc este vorba de un domeniu instabil şi puţin predictibil, România a înţeles în fine că stă pe o mină de aur. Guvernul Ponta uşor inconştient în viziunea comodă a unora mizează în continuare pe acest sector din care şi-a făcut o prioritate, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Ministerul Agriculturii prin APIA a demarat de la 1 ianuarie mecanismul pentru plata subvenţiilor destinate anului agricol 2014, la câteva luni distanță după ce Executivul se angajase într-un efort financiar fără precedent pentru a plăti în avans fermierii pe 2013, anterior campaniei de toamnă. De asemenea, potrivit ministrului Daniel Constantin, un alt obiectiv al Palatului Victoria va fi pus în practică începând cu anul acesta - majorarea ajutorului de la stat destinat suprafeţelor cultivate, astfel fermierii vor avea la dispoziţie un fond de 1,6 miliarde de euro, 178 de euro la hectar.

Pentru anul curent, MADR se bucură de un buget suplimentat cu aproximativ 2,3 miliarde lei faţă de 2013; totodată, ministerul este premiantul clasei în privinţa gradului de absorbţie a fondurilor europene, ajuns la aproape 70%. Toate coordonatele, inclusiv indiciile meteorologice ale începutului de an, arată că agricultura va reprezenta şi în 2014 un pilon important pentru economie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ