Traian Băsescu: Țările vecine pierd în credibilitate în relația cu România neacordând minorităților românești drepturi

| 11 aug, 13:47

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, marți, la Izvoru Mureșului, județul Harghita, că România trebuie să aibă în continuare o politică externă orientată spre reciprocitate în ceea ce privește problematica minorităților, cu referire la situația românilor din jurul frontierelor țării.

"Ce se întâmplă în România legat de minorități, noi nu putem să spunem decât un singur lucru: România trebuie să continue să deruleze o politică externă orientată pe reciprocitate. Drepturile pe care le au minoritățile în România trebuie să-și găsească un echivalent în comportamentul guvernelor din țările din jurul României", susține fostul șef al statului.

Băsescu a adăugat că acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte, reamintind "momentul dur" din 2012, al negocierilor purtate în cadrul unei reuniuni a Consiliului Miniștrilor de Externe pe tema acordulului de parteneriat al Serbiei cu UE, notează Agerpres.

Citește și:  Traian Băsescu cere unirea cu Republica Moldova: Aici nu este o problemă de bani, ci este o problemă de viitor

"Cristi Diaconescu (fost ministru de Externe — n.r.) o să vină mâine (miercuri — n.r.) și o să vi-l povestească din interior. Cred că a ieșit din Consiliul Miniștrilor de Externe cel puțin de zece ori să spună: toate statele fac presiuni să fim de acord cu începerea negocierilor de către Serbia, iar noi am menținut continuu mandatul pe care i-l dădusem și anume că România nu poate fi acord până nu se semnează un acord cu privire la tratamentul minoritarilor români din Serbia. Din păcate, acordul s-a semnat și România a ridicat obiecțiunea pentru Serbia, dar Guvernul de la Belgrad nu implementează acel acord. Și peste câțiva ani va ajunge să termine negocierile și se va trezi cu acordul în față Belgradul", a afirmat fostul președinte.

El a adăugat că se îndoiește că, vreodată, "vreun guvern al României va ceda la implementarea acelui Acord care s-a semnat ca o condiție ca România să-și schimbe poziția cu privire la începerea negocierilor de aderare de către Serbia".

"Iată, sunt niște realități în jurul nostru care ne obligă să așezăm politica legată de minoritățile din jurul frontierelor între prioritățile de politică externă", a spus fostul președinte.

Băsescu a adăugat că state vecine din jurul țării noastre, fie că e vorba de Ucraina, Serbia, Ungaria, "pierd în credibilitate în relația cu România neacordând minorităților românești drepturi".

"Cum poți să spui, nu sunt români 250 de mii, 300 de mii de vlahi? Și dacă întrebi un demnitar sârb care e originea lor spune că nu știe", a declarat fostul șef al statului.

Despre Bulgaria, Băsescu a spus că autoritățile de la Sofia "au problemelor lor cu minoritatea turcă", dar trebuie să țină cont și de "realitatea pe care o au acolo, circa 100-150 de mii de minoritari români".

"Iar Ungaria cred că a depășit niște limite în intervenționismul ei politic prin declarații publice, legat de așa-zișii oropsiți minoritari maghiari din România, dar nu se uită că românii din Harghita, Covasna și Mureș nu au drepturi și resursă financiară cât au minoritarii maghiari date de la Guvernul României", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că este nevoie, în privința românilor din jurul frontierelor țării, să se treacă chiar peste "înțelegerile cu diverse guverne".

"Spre exemplu, cu Ucraina avem 50 de burse acordate tinerilor ucrainieni să studieze în România, 50 de burse anual. Este prea puțin. Chiar dacă Guvernul de la Kiev nu este de acord, la reciprocitate, să mărim numărul de burse, România, probabil, va trebui să ia decizia să acorde 1.000 de burse anual. La fel cum s-a întâmplat cu Republica Moldova. În mod unilateral, an de an am mărit numărul de burse, de la 500 la 1.000, de la 1.000 la 2.000, de la 2.000 la 5.000, câte sunt astăzi. Acest lucru ajută la păstrarea limbii și culturii române pentru minorități", a mai declarat fostul președinte.

Tema centrală a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului este "Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor pentru 2018. Evoluții geopolitice și interesul național românesc".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ