Au construit doar 100 de maşini în 19 ani. Cum arată cele mai exclusiviste automobile din lume

| 05 ian, 09:10

În anii aglomerați, compania abia construiește 12, maximum 14 modele, personalizate pentru fiecare cumpărător. Este vorba despre mașinile produse de Koenigsegg Automotive, ale căror prețuri pornesc de 1,4 milioane de dolari, sunt astăzi printre cele mai exclusiviste din lume.

Anul trecut, compania a construit modelul cu numărul 100 din istoria sa de 19 ani. Mașina a primit porecla de Hundra (care în suedeză înseamnă „o sută”), are 1.030 de cai putere și este din fibră de carbon.

Pe numele său oficial Agera S, aceasta a fost construită din peste 4.000 de piese făcute la comandă și finisată cu foițe de aur de 24 de karate, aplicate de către un maestru în artizanat venit din Italia. Fericitul posesor este din Hong Kong.

„Asia este cu siguranță cea mai mare piață a noastră”, spune Christian von Koenigsegg, fondatorul și deținătorul companiei auto.

De altfel, singurii competitori care pot concura umăr la umăr cu Koenigsegg Automotive sunt italienii de la Pagani Automobili și francezii de la Bugatti Automobiles. Aceștia din urmă sunt cei care domină categoria, construind între 30 și 35 de mașini pe an. Iar categoria în sine se definește prin mașini de serie limitată, construite manual, al căror cost depășește un milion de dolari.


Koenigsegg Automotive (2)


Koenigsegg controlează aproximativ 25% din piață, dar are avantajul unui brand bine cunoscut în rândul mașinilor exclusiviste. La Salonul auto de la Geneva, din luna aprilie, Hundra a fost desemnată „cea mai populară hypermaşină”, devansându-i pe cei de la Bugatti, Lamborghini, Ferrari, Mclaren sau Porsche.

Suedezii de la Koenigsegg sunt cunoscuți în primul rând pentru performanță. Compania deține recordul mondial pentru accelerare (de la zero la 300 km/oră în 14,53 secunde), pentru frânare (de la 300 la 0 km/oră în 6,66 secunde) și, cea mai mare mândrie a brandului, pentru ambele, atât accelerare cât și frânare, adică de la 0 la 300 km/oră și înapoi la 0 în 21,19 secunde.

Parcul auto mondial al supermaşinilor de șapte cifre s-a îmbogățit anul trecut cu modele de la Ferrari (LaFerrari), Mclaren (P1) și Porche (918 Spyder), dar Von Koenigsegg nu este îngrijorat.

„Din șapte miliarde de oameni, o sută cumpără într-un an hypermaşini. Suntem deja un jucător mare pe un segment mic”, spune Koenigsegg, care adaugă că ia în considerare să mărească puțin capacitatea de producție, ajungând la 18-20 de mașini anual.

În copilărie dezmembra prăjitoare de pâine, acum produce cele mai exclusiviste mașini din lume, pe care le schițează pe servere.

Christian von Koenigsegg a crescut în suburbiile din Stockholm, fiul unui antreprenor cunoscut și a unei producătoare de pălării haute couture, printre ai cărei clienți se număra și familia regală a Suediei. I-a plăcut de mic să meșterească. În copilărie desfăcea și asambla la loc prăjitoare de pâine și playere, iar după ce a mai crescut a trecut la mașini de carting, mopede și motociclete.

În ciuda pasiunii și a curiozității înnăscute, Von Koenigsegg nu se consideră inginer, și nici nu are vreo diplomă în domeniu sau cursuri de specializare. De fapt, suedezul nici măcar nu a mers la facultate. „Îmi place să cred că mașinile se creionează singure și că eu sunt doar un ghid în proces”, spune Koenigsegg.

Ideile sale prind viață pe șervețele, însă felul în care arată supermaşinile pe care le construiește astăzi nu diferă prea mult de modelul gândit în 1994. Pentru a-i da viață, von Koenigsegg a avut nevoie de doi ani. Dar criticii au avut mereu numai motive de laudă la adresa modelelor sale, despre care spun că sunt adevărate opere de artă.

Koenigsegg Automotive (3)


Locul în care se desfășoară acum activitatea fabricii sale a găzduit până în 2003 avioanele de luptă Saab ale Forței Aeriene suedeze. Pentru construcția manuală a fiecărei mașini se alocă până la 4.000 de ore de lucru.

„Oamenii întreabă de multe ori cât de mult le putem personaliza mașinile. Dacă ne dai suficient de mulți bani, îți construim și un elicopter. Cred că suntem capabili, din punct de vedere tehnic, să facem practic orice”, este încrezător von Koenigsegg.

Dar dacă până acum compania accepta toate comenzile, în ultimul timp a început să refuze clienți care ar însemna prea multă bătaie de cap. În ceea ce privește abilitățile celui de la volan, mașinile de la Koenigsegg Automotive sunt atât de bine echipate și dispun de toate sistemele de siguranță, încât se potrivesc oricui.

 

 

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ