Cum se impozitează pariurile sportive și cazinourile în 2024

| 17 apr, 18:05

Industria de iGaming este una dintre puținele care cresc accelerat an de an, piața globală depășind 100 de miliarde de dolari în acest an. Numeroase state, printre care și România, și-au dat seama că pot beneficia de pe urma gambling-ului și l-au reglementat.

Astfel, începând cu 2016, operatorii trec printr-un proces de licențiere, pe lista platformelor legale fiind și Winboss Casino. La rândul lor, clienții acestor platforme au datoria de a plăti impozit pentru veniturile realizate din pariurile sportive sau din jocurile de cazinou.

În ultimii opt ani, Codul fiscal referitor la jocurile de noroc s-a modificat de mai multe ori. Până în martie 2018, jucătorii online erau obligați să meargă la un centru ANAF pentru a declara veniturile. Pentru fiecare retragere din anul precedent era completată o rubrică ce conținea numele operatorului și suma retrasă.

Ulterior, ei primeau o decizie de impunere cu impozitul total datorat statului, care era calculat pe trei praguri de venit. Pentru o retragere de până la 66.750 de lei se plătea un impozit de 1%.

Din 2018 s-a introdus reținerea la sursă a impozitului. De atunci, suma datorată este oprită de operatori din cea plătită clienților. Această modificare a crescut în mod semnificativ gradul de colectare, întrucât mulți jucători nu declarau veniturile. Ei nu intenționau neapărat să facă evaziune fiscală, dar le era greu să ajungă la sediul ANAF și să stea ore întregi la coadă.

Pragurile s-au modificat în 2022

Pragurile de impozitare au fost schimbate de la 1 august 2022, modificările aduse atunci legislației fiind valabile și în 2024.  Primul nu mai este la 66.750 de lei, ci la 10.000 de lei, iar impozitul pornește de la 3% și ajunge până la 40%. Înainte, cel mai mare procent era de 25%.

Iată care sunt cele trei praguri de impozitare impuse în prezent jucătorilor online:

  1. 3% din suma câștigată pentru fiecare retragere de până la 10.000 de lei;
  2. 300 de lei + 20% din ce depășește 10.000 de lei pentru fiecare retragere de până la 66.750 de lei;
  3. 11.650 de lei plus 40% din ce depășește suma de 66.750 de lei pentru fiecare retragere de peste 66.750 de lei.

Ce impozit se plătește în offline

Veniturile obținute din pariurile și jocurile de noroc practicate în agențiile stradale sau în cazinouri sunt impozitate conform acelorași praguri. Diferența față de online este că se plătește impozit pentru fiecare bilet câștigat/după fiecare sesiune de joc la cazino.

Astfel, unui jucător online i se reține:

  1. 3% din suma câștigată pentru fiecare câștig de până la 10.000 de lei;
  2. 300 de lei + 20% din ce depășește 10.000 de lei pentru fiecare câștig de până la 66.750 de lei;
  3. 11.650 de lei plus 40% din ce depășește suma de 66.750 de lei pentru fiecare câștig de peste 66.750 de lei.

Taxe în offline și în online

Pe lângă impozit, pasionații de gambling mai au de achitat și taxe. De mult timp, cine joacă la agențiile stradale plătește o 5% din miza fiecărui bilet. De exemplu, dacă pe bilet completează miza de 100 de lei, 5 lei se duc către stat, iar câștigul potențial este egal cu 95 x cota finală.

Din ianuarie 2019, jucătorii online plătesc „taxa pe viciu”, care este de 2% din valoarea fiecărei depuneri. Potrivit legislației, această taxă este datorată statului de către operatori, însă agențiile de pariuri și cazinourile de pe internet au transferat-o în „sarcina” clienților. Totuși, sunt câțiva operatori care suportă ei taxa de 2%, astfel că suma completată de jucător în câmpul de depunere ajunge integral în cont.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ