Guvernul nu va mai aproba bugetele companiilor de stat listate sau în insolvenţă

| 06 sep, 17:38

Bugetele companiilor de stat listate pe o piaţă reglementată şi cele ale operatorilor economici pentru care s-a deschis procedura insolvenţei nu vor mai trebui supuse aprobării Guvernului, începând din 2016, conform unui proiect de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

În prezent, bugetele de venituri şi cheltuieli ale operatorilor economici cu capital majoritar de stat se aprobă de Guvern, prin hotărâre, iar bugetele de venituri şi cheltuieli ale filialelor acestora se aprobă prin ordin comun al ordonatorului principal de credite, al ministrului Finanţelor Publice şi al ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Renunţarea la această prevedere a fost determinată de angajamentele asumate de România faţă de instituţiile financiare internaţionale referitoare la implementarea bunelor practici de guvernanţă corporativă a întreprinderilor publice, precum şi cele referitoare la neimplicarea statului în activităţile de conducere şi administrare ale întreprinderilor publice, angajamente deja asumate prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Un alt motiv este „necesitatea respectării guvernanţei corporative la nivelul întreprinderilor publice, precum şi reglementările specifice pieţei de capital, conferind în acest mod investitorilor pieţei de capital drepturi depline în calitate de acţionari la întreprinderile publice, eliminând astfel eventuale imixtiuni ale Guvernului în activitatea de conducere şi administrare a întreprinderilor publice, asigurându-se, astfel, protecţia deplină a drepturilor acţionarilor minoritari”, conform Notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

În ceea ce priveşte companiile aflate în insolvenţă, la care statul este acţionar unic sau majoritar, intenţia de a nu mai supune aprobării Guvernului bugetele de venituri şi cheltuieli a fost determinată de prevederile art. 141 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, conform cărora, pe parcursul reorganizării, debitorul va fi condus de administratorul special, sub supravegherea administratorului judiciar, iar acţionarii, asociaţii şi membrii cu răspundere limitată nu au dreptul de a interveni în conducerea activităţii ori în administrarea averii debitorului, cu excepţia şi în limita cazurilor expres şi limitativ prevăzute de lege şi în planul de reorganizare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ