Ministrul Familiei anunţă 16 zile de campanie de conştientizare privind violenţa domestică, în special asupra femeilor

| 21 noi, 16:39

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunţat, luni, startul unei campanii de conştientizare pentru a atrage atenţia publicului asupra acestui fenomen îngrijorător – violenţa domestică, în special asupra femeilor.

Astfel, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi, va derula evenimente în 16 zile de activism, până în 10 Decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

Gabriela Firea a arătat că violenţa domestică este o realitate în România, din păcate, potrivit News.ro.
”Violenţa naşte violenţă şi orice formă de violenţă sau instigare la violenţă trebuie condamnată, indiferent dacă victima este o femeie sau un bărbat. Cifrele pentru primele 9 luni ale acestui an sunt îngrijorătoare: Circa 66.000 de cazuri de violenţă domestică, jumătate dintre aceste cazuri fiind înregistrate în mediul rural. 41.000 de cazuri au fost înregistrate drept fapte penale, deci grave şi extrem de grave. Au fost emise 15.000 de ordine de protecţie împotriva agresorilor”, a spus ea. Potrivit ministrului Familiei, ”nu doar femeile pot fi victime”. ”Peste 7.000 de bărbaţi au fost victime în cazuri de lovire şi alte violenţe, ameninţare, hărţuire sau chiar violare a vieţii private. De asemenea, pentru 700 de bărbaţi au solicitat ordine de protecţie”, a spus ea.
Ministrul arată că peste doar câteva zile, mai exact vineri 25 noiembrie, marcăm la nivel mondial Ziua de luptă împotriva violenţelor asupra femeilor.
”Anunţ de pe acum startul unei campanii de conştientizare pentru a atrage atenţia publicului asupra acestui fenomen îngrijorător – violenţa domestică, în special asupra femeilor. Astfel, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi, va derula evenimente în 16 zile de activism, până în 10 Decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.Totul va începe vineri, 25 noiembrie, când marcăm această zi importantă şi am invitat toate instituţiile importante ale statului român să-şi ilumineze sediile în culoarea portocaliu – culoare dedicată luptei împotriva violenţei asupra femeilor, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. Acesta este şi motivul pentru care astăzi mă adresez tuturor purtând această culoare simbolică”, a spus Firea.
Ea precizează că orice pas este important pentru a atrage atenţia asupra acestui fenomen. ”Cu această ocazie, vreau să reamintesc şi telefonul de urgenţă 0800.500.333 – Helpline dedicat victimelor violenţei domestice, discriminări de gen şi traficului de persoane. Peste 4.000 de persoane au sunat de la începutul anului. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi, a dezvoltat proiectul „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă”. Peste 5.000 de victime ale violenţei domestice au primit, până acum, găzduire, consiliere vocaţională şi terapie prin grupuri de suport, în cele 42 de locuinţe protejate din toate judeţele ţării. În spiritul toleranţei şi pentru a-i aduce pe drumul cel bun există 8 centre de asistenţă şi consiliere destinate agresorilor”, spune Firea
. Ministrul Familiei mai face referire la un document important şi extrem de aşteptat de toate organizaţiile şi asociaţiile care militează pentru drepturile femeilor din România, şi anume Strategia Naţională privind promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice pentru perioada 2022 – 2027.
”Lucrurile sunt pe ultima sută de metri cu acest document şi sunt convinsă că în foarte scurt timp varianta finală va ajunge pe masa Guvernului. Am avut foarte multe de lucru, au fost modificări importante solicitate de celelalte ministere, dar am primit aproape toate avizele. Doar o instituţie, Ministerul Justiţiei, trebuie să-şi dea acordul şi sunt foarte optimistă că asta se va întâmpla în următoarele zile. Sunt sigură că până la sfârşitul anului Strategia va fi adoptată”, spune Gabriela Firea.
Ea precizează că, în paralel, instituţia a dezvoltat un ghid privind hărţuirea la locul de muncă. Un document important lucrat de specialiştii ANES cu Institutul Român pentru Drepturile Omului şi pe care îl concretizăm împreună cu specialiştii din Ministerul Muncii şi îi mulţumesc colegului meu Marius Budăi pentru sprijin. ”Hărţuirea sexuală este un fenomen despre care se vorbeşte mult prea puţin, dar care este prezent în instituţiile publice şi companiile private. Chiar am avut în ultimele luni o decizie importantă împotriva statului român într-un proces deschis la CEDO de o angajată a unei instituţii de stat. Acest ghid este un instrument important, pe care dorim să-l implementăm în toate instituţiile şi care va un sprijin real pentru angajaţi, dar şi pentru angajatori. Orice conduită ostilă sau nedorită, orice comentariu verbal nepotrivit sau orice acţiuni şi gesturi nepotrivite înseamnă hărţuire sexuală şi acest ghid stabileşte toate măsurile care trebuie luate la nivelul unei instituţii pentru a gestiona astfel de situaţii, dar în primul rând pentru a preveni. Zilele următoare vom trimite documentul pe circuitul de avizare şi până la finalul anului cred că va fi adoptată hotărârea de Guvern”, mai anunţă Firea.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ