Băsescu: Am sperat să vină un guvern care să creeze condiţii de relansare economică

| 06 noi, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că după macrostabilizarea economică începută în 2011 a sperat că va veni un guvern care să creeze condiţii de relansare economică. Şeful statului a precizat că acestea nu au fost create şi că speră ca bugetul pe 2015 să fie al relansării, dacă cel pe 2014 va fi al stagnării.

"Dacă după celebrul an 2010, când am consimţit să fiu alături de Guvern pentru nişte măsuri extrem de dure, care ştiam că vor avea costuri politice uriaşe, am sperat ceva, am sperat că după stabilizarea macroeconomică ce s-a produs începând cu 2011 va veni un guvern care să creeze condiţii de relansare economică. Aşa cum arată lucrurile acum, nu s-au creat condiţii, şi cred că esenţa este să nu alunecăm din nou într-o situaţie dificilă. Sper să nu se întâmple. Dacă bugetul anului 2014 nu va fi unul al relansării, ci al stagnării, măcar bugetul anului 2015 să fie unul al relansării economice", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Şeful statului a mai arătat că, chiar în condiţiile în care avem o fiscalitate ridicată pe muncă, România este una din ţările cu cea mai redusă fiscalitate din Uniunea Europeană.

"Este şi acesta un adevăr, dar problema veniturilor în bugetul de stat trebuie rezolvată în primul rând prin lărgirea bazei de impozitare, şi nu prin inventarea de noi taxe pentru cei care şi aşa plăteau până acum. Asta este soluţia corectă şi ea trebuie urmărită, nicidecum introducerea de noi biruri pe cei care până acum le plăteau", a mai arătat Băsescu.

Creşterea economică poate veni de la întreprinzătorul autohton

"Vor trebui luate măsuri, inclusiv de privatizare onestă a marilor companii de stat care generează pierderi", a comentat şeful statului, adăugând că, altfel, România nu va reuşi să fie competitivă la nivel european, dacă nu-şi finalizează şi îşi repartizează sectorul de stat.

Şeful statului a mai declarat că de regulă, "în România ne-am obişnut să privim spre marii investitori, dacă vin sau nu vin, ei fiiind cei care ar trebui, chipurile, să relanseze economia românească".

"Este, după părerea mea, greşit, pentru că sursa principală, sursa garantată a creşterii economice poate fi întreprinzătorul autohton, cel care nu pleacă cum nu pleacă munţii Carpaţi, cel care nu se delocalizează, la fel cum nu se delocalizează Dunărea sau Marea Neagră", a arătat şeful statului.

El a menţionat că, dacă vrem să avem o garanţie a creşterii economice, ea trebuie să se îndrepte ca speranţă dar şi ca sprijin, către întreprinzătorul autohton, întreprinderile mici şi mijlocii având aici locul lor.

"Nu ai nevoie de multinaţională ca să dezvolţi producţia alimentară, să valorifici propria ta producţie agricolă, nu ai nevoie de o multinaţională să dezvolţi bazele de tratament. Avem atâtea ape minerale, atâtea condiţii pentru turismul de sănătate, nu ai nevoie de o multinaţională să faci pârtii de schi", a mai declarat şeful statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ