Ce se întâmplă în teritoriu după desfiinţarea USL? Cu cine vor colabora liderii locali ai PSD şi PNL

| 26 feb, 2014

Conducerea PNL a adoptat, marţi seară, rezoluţia privind ieşirea liberalilor de la guvernare, documentul acordând aleşilor locali libertatea de a negocia majorităţi la nivelul consiliilor judeţene şi a consiliilor locale fără restricţii de la centru

Cluj: PSD şi PNL ar putea continua colaborarea în CJ şi CL. Liderii locali spun că nu vor schimbări

PSD şi PNL ar putea colabora în continuare la nivelul Consiliului Judeţean Cluj şi la cel al Consiliului Local Cluj-Napoca şi ar putea fi păstraţi în funcţii şi şefii liberali de deconcentrate, afirmă liderii filialelor celor două partide, precizând că nu vor să facă schimbări.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, care este şi liderul grupului de consilieri PSD din Consiliul Judeţean Cluj, a declarat, miercuri, că îşi doreşte păstrarea majorităţii în deliberativul judeţean formată cu PNL.

"Nu dorim să schimbăm majoritatea de la CJ Cluj. Am câştigat împreună cu PNL, avem un program de îndeplinit la nivelul judeţului Cluj, dorim să continuăm. Am discutat cu liberalii să continuăm proiectele începute la nivel judeţean şi să păstrăm majorităţile şi alianţele în consiliile locale din judeţ. În ceea ce priveşte şefii serviciilor deconcentrate, nu am avut nicio problemă în colaborarea cu colegii liberali şi nu susţin neapărat o schimbare a acestora, fiecare să îşi facă treaba mai departe", a spus Lăpuşan.

La rândul său, preşedintele interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, a declarat că va avea o întâlnire în zilele următoare cu conducerea PSD Cluj, pentru a discuta despre continuarea colaborării la nivelul CJ Cluj, unde el ocupă funcţia de preşedinte.

"Voi avea o întâlnire cu cei din PSD. În principiu, dorim să continuăm colaborarea PSD şi PNL la nivelul CJ Cluj, unde formăm o majoritate. Avem proiecte pe care le-am început împreună şi trebuie să le continuăm. În cadrul discuţiilor, vom include şi problema şefilor de servicii deconcentrate liberali, pe care noi dorim să îi păstrăm în funcţii la nivelul judeţului, pentru bunul mers al activităţii administraţiei locale", a spus Uioreanu.

Potrivit reprezentanţilor PNL Cluj, liberalii au doar "cinci-şase şefi de direcţii deconcentrate", la instituţii precum Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţia Silvică, Comisariatul Regional al Gărzii de Mediu sau Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, la care se adaugă şi o serie de directori adjuncţi.

În CJ Cluj, din cei 36 de consilieri, PSD şi PNL au câte 8 şi asigură majoritatea de 24 de voturi împreună cu UDMR (5 aleşi) şi PPDD (3 consilieri). În cadrul CJ Cluj, PSD şi UDMR au câte un post de vicepreşedinte, ocupate de Ioan Oleleu, respectiv Vakar Istvan. Opoziţia din CJ Cluj este asigurată de PDL, care are 12 consilieri.

Şi la Consiliul Local Cluj-Napoca, PSD şi PNL ar putea menţine colaborarea.

Liderul PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la nivel municipal "PSD şi PNL trebuie să continue împreună lupta, să rămână în opoziţie şi să schimbe puterea portocalie reprezentată de primarul Emil Boc şi PDL".

În Consiliul Local Cluj-Napoca sunt 27 de consilieri, iar PDL şi UDMR deţin majoritatea cu 14 voturi, opoziţia fiind reprezentată de PSD şi PNL, care au 5, respectiv 6 consilieri locali, la care se adaugă câte unul de la PC şi PPDD. Cei doi viceprimari reprezintă PDL şi UDMR.

PNL ar putea să îl piardă pe subprefectul Mihnea Iuoraş, în cazul în care Guvernul va decide şi înlocuirea prefecţilor şi subprefecţilor susţinuţi de liberali, după demisia miniştrilor şi secretarilor de stat membri ai PNL. Dacă va schimbat, Iuoraş se va întoarce în avocatură.

Lider PSD Braşov: Protocolul USL pe plan judeţean "rămâne în picioare"

Vicepreşedintele PSD Braşov Mihai Popa a declarat, miercuri, că la Braşov s-a luat decizia ca protocolul judeţean USL să rămână valabil şi să nu fie făcută nicio schimbare, deocamdată, nici la nivelul instituţiilor deconcentrate.

"Conform ultimelor discuţii pe care le-am avut în interiorul alianţei, protocolul judeţean USL la Braşov rămâne în picioare. Nici la nivel politic şi nici al deconcentratelor deocamdată nu se va schimba nimic", a spus Mihai Popa, care este şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.

El a precizat că săptămâna viitoare vor urma noi discuţii, dar că atât liberalii, cât şi social-democraţii vor să menţină colaborarea la nivel judeţean, având în vedere proiectele aflate în derulare.

"Avem în derulare proiecte majore şi am pus cu toţii osul la realizarea acestora. Cu toţii vrem drumuri mai bune, infrastructură, aeroport şi fiecare avem rolul nostru. Dacă nu reuşim să păstrăm această alianţă nu vom putea duce proiectele la capăt", a mai spus Popa.

Consiliul Judeţean Braşov este condus de Aristotel Căncescu (PNL), iar vicepreşedinţi sunt Mihai Popa (PSD) şi Sebastian Grapă (PNL).

Lider PNL Arad: Întotdeauna am văzut pentru PSD şi PNL un viitor al confruntării, şi când eram aliaţi

Preşedintele PNL Arad, senatorul Ioan Cristina, afirmă că la nivel politic nu va mai colabora cu PSD şi că întotdeauna a văzut "un viitor al confruntării" pentru cele două partide, însă la nivel instituţional îşi doreşte să nu apară conflicte, pentru a nu fi schimbaţi viceprimari sau directori.

Ioan Cristina, a declarat, miercuri, că la nivel politic nu va mai exista o colaborare cu PSD, cele două partide fiind de acum "adversare", însă la nivel instituţional speră să nu existe "atacuri reciproce" şi "schimbări nejustificate" de persoane de la deconcentrate.

Cristina a spus că se aştepta la o confruntare între PNL şi PSD chiar şi când aceste partide erau aliate în USL.

"Întotdeauna am văzut pentru PSD şi PNL un viitor al confruntării, chiar şi când eram aliaţi. În acest moment, nu are sens să ne ascundem după deget, suntem adversari. În judeţul Arad nu vom mai avea o colaborare la nivel politic, iar confruntările sunt de aşteptat, mai ales în contextul apropierii alegerilor europarlamentare", a declarat Cristina.

Liderul liberal a spus însă că la nivel instituţional îşi doreşte să poată colabora în continuare cu PSD.

"Nu cred că e bine să schimbăm majorităţi în consiliile locale, să ne schimbăm reciproc viceprimarii, pentru că fiecare am pierde la fel de mult, dar am bulversa nejustificat şi activităţile administraţiilor locale. Sper că nu se va recurge nici la schimbarea şefilor de deconcentrate promovaţi de PNL. În Arad ar fi până în 15 directori şi directori adjuncţi ai noştri", a declarat Ioan Cristina.

El a spus că, dacă vor exista totuşi cazuri de "schimbări abuzive de directori", partidul îi va consilia juridic în instanţă pentru că "aceşti oameni, deşi propuşi de partid, au susţinut şi promovat nişte examene, concursuri pentru a ocupa funcţiile".

"Le cer directorilor să nu-şi dea demisia, dar nu ar fi neobişnuit să fie schimbaţi, caz în care apelăm la instanţe", a spus Cristina.

Întreruperea colaborării dintre PNL şi PSD la nivel de consilii locale nu ar afecta majorităţile din Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Arad, unde acestea sunt formate de PDL, UDMR şi PPDD.

Astfel, componenţa CJ Arad este următoarea: PDL - 13 mandate, PSD - 9 , PNL - 3, PPDD - 3, PC - 3, UDMR - 2.

Preşedintele CJ, Nicolae Ioţcu, este de la PDL, iar vicepreşedinţii, Adrian Ţolea şi Remus Guţu, sunt membri ai PDL, respectiv PPDD. Componenţa CL Arad este: PDL - 10 mandate, PSD - 4 , PNL - 3, PPDD - 2, PC - 2, UDMR - 2. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, e de la PDL, iar viceprimarii, Levente Bognar şi Cătălin Ţiţirigă, sunt de la UDMR, respectiv PPDD.

De asemenea, prefectul Aradului, Cosmin Pribac, şi subprefectul Radu Stoian au fost propuşi de PSD, respectiv PC, şi nu s-ar pune problema schimbării acestora.

PNL Suceava: Nu ne propunem să afectăm echilibrul existent în consiliile locale şi Consiliul Judeţean

Preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat, miercuri, că, după ruperea USL, liberalii suceveni nu-şi doresc să modifice echilibrul existent în consiliile locale şi în Consiliul Judeţean Suceava şi nu va interveni pentru modificarea majorităţilor în aceste structuri.

Băişanu a declarat că, în momentul de faţă, PNL nu va interveni pentru modificarea majorităţilor din consiliile locale şi în Consiliul Judeţean Suceava şi "nu vrea să strice echilibrul deja funcţional în consiliile locale şi CJ".

El a precizat că va avea o întrevedere cu preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, privind colaborarea pe viitor.

"La nivel local ne dorim să facem administraţie publică şi mai puţin politică şi îmi doresc să adunăm toate forţele politice pentru a acţiona pentru binele judeţului", a spus Băişanu.

După ruperea USL, PDL are cei mai mulţi consilieri în CL şi CJ Suceava. PDL: Nu revendicăm posturi

Vicepreşedintele PDL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, spune că, după ruperea USL, PDL a devenit principala forţă politică în Consiliul Judeţean şi în Consiliul Municipal Suceava, având cel mai mare număr de consilieri, dar că nu va revendica posturi de vicepreşedinte al CJ sau de viceprimar.

În Consiliul Judeţean Suceava, PDL are 15 mandate de consilier judeţean, PSD zece mandate, PNL opt mandate, PPDD trei şi PC un mandat, în timp ce în Consiliul local Suceava PDL are zece mandate de consilier local, PSD şi PNL câte şase mandate, iar PPDD un mandat de consilier local.

Vicepreşedintele PDL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că, după ruperea USL, PDL a devenit principala forţă politică în Consiliul Judeţean şi în Consiliul Municipal Suceava, dar că nu va revendica posturi de vicepreşedinte al CJ sau de viceprimar.

"PDL a fost principalul partid în CJ şi în Consiliul municipal, dar PSD şi PNL aveau cumulat mai multe posturi decât noi. Acum suntem principala forţă politică din Suceava şi de aceea trebuie să ne comportăm ca atare, cu responsabilitate”, a declarat Bălan, care este şi preşedinte al organizaţiei municipale PDL Suceava.

El a mai spus că PDL nu-şi propune să revendice acum posturi de vicepreşedinte în CJ Suceava sau de viceprimar în localităţi pentru că nu acesta este scopul unei bune administraţii.

"Cei doi au rupt USL pentru că se băteau pe ciolan, ori scopul PDL nu este să obţină acum o funcţie de vicepreşedinte de CJ sau de viceprimar în vreo localitate. Scopul nostru este să ne susţinem proiectele pentru o bună administraţie", a mai declarat Ioan Bălan.

El a subliniat că PDL ar putea lua o altă decizie în funcţie de evoluţia PSD şi PNL în administraţia locală.

"Dacă vom constata că ruptura dintre PSD şi PNL va afecta bunul mers din administraţia locală vom interveni pentru a asigura o guvernare locală coerentă", a adăugat liderul PDL.

Conducerea PNL a adoptat, marţi seară, rezoluţia privind ieşirea liberalilor de la guvernare, care prevede demisia în bloc a miniştrilor PNL şi a secretarilor de stat şi solicitarea demisiei premierului Victor Ponta. De asemenea, documentul prevede şi libertatea aleşilor locali de a negocia majorităţi la nivelul consiliilor judeţene şi a consiliilor locale fără restricţii de la centru.

"În urma constatării, încetării de fapt a Uniunii Social Liberale, Delegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal a decis să acorde deplină libertate tuturor organizaţiilor judeţene ale partidului de a încheia orice alianţă va fi necesară în scopul asigurării bunei guvernări locale, a stabilităţii administraţiei publice locale în interesul cetăţenilor", a anunţat liderul PNL, Crin Antonescu, marţi seară, după şedinţa Delegaţiei Permanente în care s-a decis ieşirea liberalilor de la guvernare.

Tag-uri: PNL, psd, usl
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ