Cele mai frecvente greşeli pe care le faci când prepari CHIFTELE

| 10 mar, 2014

Se ştie că fiecare bunică are propria reţetă de chifteluţe. Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele ştiut, altele, ceva mai îndrăzneţe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă. Dacă n-ai atins încă maturitatea culinară, chifteluţele îţi pot da groaznice bătăi de cap: fie nu pui suficientă sare, fie nu le prăjeşti cât trebuie, ba îţi ies prea tari, ba prea uscate.

Dacă vei urma însă câteva sfaturi de bază, munca nu numai că-ţi va fi cu mult uşurată, dar şi chiftelele vor fi delicioase! Unde greşeşti?

1. Nu pui suficient de multă sare

Chifteluţele trebuie să fie condimentate bine. Cantitatea ideală de sare este de o linguriţă la 450 g de carne.

2. Scoţi din compoziţie ierburile aromatice

Ierburile aromatice sunt cele care dau savoare chifteluţelor. Fără ele, vei obţine nişte burgeri simpli. Nu te limita la pătrunjel şi busuioc. Combină cu încredere, şi după gust, mentă, oregano şi măghiran. Un praf de nucşoară va desăvârşi aroma.

3. Pui prea multe ouă crezând că, astfel, vei obţine un amestec vâscos

Ouăle nu înmoaie amestecul, ci leagă compoziţia. Foloseşte un ou pentru fiecare jumătate de kilogram de carne. De altfel, ai grijă să nu pui prea multă pâine (pesmet) – o jumătate de cană la 450 g de carne este suficientă.

4. Amesteci compoziţia cu lingura

Când faci chifteluţe, toate ingredientele se pun în vas în acelaşi timp, apoi se amestecă folosind degetele. Astfel, carnea nu se va zdrobi.

5. Modelezi chifteluţele la aceeaşi dimensiune

Chifteluţele se modelează în funcţie de felul de mâncare ales. Pentru ciorbă, se fac bile mici, cât să încapă o dată în gură. Prăjite, trebuie să fie măricele, cu un diametru de 5 cm. Dacă se fac cu sos, trebuie să fie medii – cam 3 cm.

6. Modelezi chifteluţele cu palmele uscate

Greşit! Când aplici această tehnică, pasta se va lipi de palme şi chifteluţele vor fi greu de modelat. Unge-ţi palmele cu puţin ulei, apoi dă forma dorită. Prin făină trebuie să fie date, însă, cu palmele uscate.

7. Foloseşti un blat de lucru murdar

Ai dreptate, când faci chifteluţe, blatul de lucru nu se păstrează curat! Poţi să ameliorezi, însă, situaţia. Spre exemplu, aşază o bucată de ziar sau hârtie de copt sub vasul pe care pui chifteluţele şi făina. Astfel, vei păstra un mediu de lucru igienic – lucrezi, totuşi, cu carne crudă!

8. Le prăjeşti prea puţin

Chifteluţele trebuie să fie prăjite bine pe ambele părţi. Pentru a evita să se lipească una de cealaltă şi să rămână marginile crude, când le pui în uleiul încins, depărtează-le uşor cu o paletă. Aplică aceeaşi metodă şi în cazul chifteluţelor cu sos.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 mar, 2014
cristi
O alta mare greseala
este ca le mananci.
11 mar, 2014
Dani
Greseala
Daca e sa ma iau dupa toti dieteticienii si nutritionistii ce-si dau cu presupusul in mass-media, cea mai mare greseala ar fi sa maninc acele chiftele...
11 mar, 2014
MIKI
E o mare tampenie articolul. Se contrazic titlurile cu continutul. Cine a scris acest articolul e mai varza decat toate chiftelele din lume. Apropo, eu inlocuiesc painea inmuiata cu piure de cartofi - la face mai pufoase (la 1 kg carne, pui aprox. 500 gr piure foarte bine frecat cu mixerul, sa nu aibe cocoloase deloc). Painea inmuiata in lapte uneori acreste chiftelele, daca le tii mai mult de 2 zile nemancate. Deasemeni le face scortoase - asoarbe prea rau sucul carnii si creaza o compozitie uscacioasa - da impresia ca a legat compozitia, cand defapt o usuca, rezultand niste chiftele scortoase si uscate. Ceapa o pun calita putin, atat cat sa devina lucioasa. In ce priveste sarea - cartofii pt piure ii tai cubulete mici ca sa fiarba mai repede si adaug in apa lor o lg mare plina cu sara gema. Piureul o sa devina foarte sarat si nu mai e nevoie de nici un gr de sare in carne. Odata amestecat foarte bine cu carnea ofera acesteia cantitatea necesara. Verdeturi pt aroma - eu imi fac un amestec de "verdeturi a la Provence" : patrunjel si busuioc (proaspat si uscat, maruntit), cimbrisor si cimbru (sunt 2 arome putin diferite), maghiran, oregano, leustean (nu puneti prea mult ca riscati sa dea o aroma usor amaruie) si rozmarin. Cumparati-le din comert la pliculet si masurati cate o lingurita din fiecare, amestecati-le bine si le mai puteti zobi putin in mojar. Nu uitati de piperul fin. Reteta finala e - 1 kg carne (amestec vita cu porc, vita cu oaie, pui si curcan / sau doar de pui), 400 gr / 500 gr piure de cartofi, 3 / 4 oua, 3 / 4 morcovi (depinde de marimea lor) rasi pe razatoarea mica, 4 cepe maricele, tocate julien (marunt) si calite in 2 lg ulei, 5 catei de usturoi, patrunjel si busuioc verde + "Verdeturi a la Provance"(mirodeniile uscate), piper, 1 lg mare sare (pusa in cartofi cand ii fierbem, taiati cubulete), ulei pt prajit si faina.
11 mar, 2014
Amelia
Super sfaturi! Am sa incerc reteta Dv.!
10 mar, 2014
radu
Intra si convinge-te...nu o sa iti pare rau
Castiga bani cu noi!
Iti oferim 6$ la inregistrare!
Poti face Bani oriunde te-ai afla!
Primesti Bani sa vizualizezi reclame!
Esti propriul tau sef!
Castigi bani pasiv, de pe urma echipei tale!
Nu este necesar sa instalezi ceva pe calculatorul tau!
Intra pe link si inregistreaza-te:nu te tine decat 2 minute...spor la bani...convingete singur
http://www.maildirect.ro/inregistrare/d0c64d76f43ca6a4936e6bcec9b84ea8
11 mar, 2014
bursuc
imi place sa ma conving de realitate
sant curios, desi nu imi vine sa cred. sa pierd bani, pot sa cred, .voi vedea.
11 mar, 2014
dediu alina
Nu stiam de ce e toata lumea plina de bani ....si eu saraca lipita pamantul.......ehehehe

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ