Comisia Europeană cere Turciei să caute un consens naţional după referendum

| 17 apr, 16:25

Uniunea Europeană a cerut Turciei să caute un consens naţional asupra amendamentelor constituţionale după rezultatul referendumului de duminică, transmit agenţiile de presă internaţionale.

La referendumul pentru sporirea atribuţiilor preşedintelui, au votat "da" 51,3% din alegătorii turci, potrivit rezultatelor provizorii anunţate de Înalta Comisie Electorală de la Ankara. 

"Având în vedere rezultatul strâns al referendumului şi implicaţiile profunde ale amendamentelor constituţionale, facem apel la autorităţile turce să caute cel mai larg consens naţional posibil în implementarea acestora", arată un comunicat comun semnat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi de comisarul european pentru extinderea UE, Johannes Hahn. 

"Amendamentele constituţionale şi în special aplicarea lor concretă vor fi evaluate în lumina obligaţiilor Turciei în calitate de candidat la Uniunea Europeană şi de membru al Consiliului Europei", adaugă documentul. 

"Încurajăm Turcia să ţină cont de preocupările şi recomandările Consiliului Europei, inclusiv în privinţa stării de urgenţă", mai scriu înalţii oficiali europeni. 

Comunicatul precizează că UE aşteaptă evaluarea observatorilor internaţionali cu privire la neregulile menţionate de opoziţia turcă în desfăşurarea referendumului. 

AFP reaminteşte că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a folosit relaţiile cu Uniunea Europeană ca subiect de campanie înaintea referendumului, acuzând Bruxellesul de lipsa progreselor în negocierile de aderare a Turciei şi folosind termenul de "nazişti" pentru oficialii germani şi olandezi care au interzis mitingurile electorale ale comunităţilor turce din ţările lor. 

Reuters subliniază că Turcia este membră a NATO şi este importantă pentru UE şi pentru că a primit milioane de refugiaţi în urma conflictului din Siria. 

Duminică, odată cu anunţul victoriei la referendum, Erdogan a declarat că va discuta cu guvernul şi cu naţionaliştii din opoziţie reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, printr-un nou plebiscit. Un eventual "da" în acest caz ar face imposibilă aderarea ţării la Uniunea Europeană.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ