Concluziile lui Iohannis cu privire la alegerile locale

| 13 iun, 18:26

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat luni mulțumit de organizarea alegerilor locale, criticând însă modul cum au fost comunicate rezultatele.

"Mi-aş fi dorit totuși o comunicare mai rapidă a rezultatelor oficiale şi poate chiar un mod mai prietenos de prezentare a acestor date astfel încât orice cetăţean interesat de procesul electoral să poată identifica rapid cine, ce şi unde a câştigat", a spus Iohannis, la Cotroceni.

Totodată, Klaus Iohannis a declarat că ar fi nevoie de o schimbare a legislației electorale, în sensul alegerii primarilor în două tururi.

"Este de discutat modul în care legislația electorală a răspuns așteptărilor cetățenilor. Va trebui să analizăm cu luciditate cadrul legislativ şi măsura în care el serveşte sau nu intenţiei de a avea un public informat, păstrând în acelaşi timp cerinţele de integritate, transparenţă şi responsabilitate în finanţarea campaniilor electorale. Dar legea electorală a avut și părțile ei bune: un control mai bun al finanțării campaniei, reducerea drastică a posibilităţilor de a cumpăra voturi, interzicerea materialelor care puteau constitui mită electorală şi aşa mai departe. În privința votului într-un tur sau două tururi, mi-am exprimat deseori opinia, dar acum, după aceste alegeri, cred că devine şi mai evident că noul Parlament care se va constitui după alegerile din toamnă trebuie să evalueze serios necesitatea introducerii alegerilor locale în două tururi pentru primari ", a spus președintele.

Amintind de prezența scăzută la vot, Iohannis a transmis Guvernului că trebuie să demareze o campanie de conștientizare a importanței votului, "nu a importanței votului pentru un anumit partid, ci a votului în sine".

Pe de altă parte, președintele a ținut din nou să precizeze că "unele partide au luat treaba foarte serios, au stabilit criterii de integritate și le-au respectat, alții au mimat".

"Votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politică. Votul este instrumentul prin care partidele pot fi obligate să devină mai bune, mai performante, să aibă politici mai bune, să aibă criterii de integritate pe care le respectă. Eu pot să invit partidele să se reformeze, pot să vorbesc pentru reformarea clasei politice, dar singur nu. Singur nu pot să fac acest lucru. Dumneavoastră, alegătorii, trebuie să schimbați prin vot felul în care acționează partidele politice. Şi insist pe criteriul integrităţii. Este extrem de important (...) Acest principiu a integrității a fost abordat diferit de către partide. Unele partide au luat treaba foarte în serios, au stabilit criterii de integritate şi le-au respectat. Alţii au mimat. Alegătorul trebuie să decidă cine are dreptate şi eu cred că românii în continuare își doresc o clasă politică reformată, înnoită, integră şi competentă", a spus șeful statului.

Declarația lui Iohannis, integral:

„Sâmbătă și-au încheiat activitatea birourile electorale. Rezultatele furnizate de Biroul Electoral Central, validate de Tribunalul București, încheie, aşadar, alegerile locale. Așa cum am promis, vreau să fac câteva considerații despre organizarea şi rezultatele scrutinului.

În privința organizării alegerilor, datele arată că, în general, procesul electoral s-a desfășurat fără probleme deosebite. În premieră pentru România, a fost inaugurat un sistem electronic pentru a împiedica votul multiplu. Acest sistem a funcţionat foarte bine. Pentru toate acestea, mulțumesc Biroului Electoral Central, Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Telecomunicații Speciale. Aceştia toţi au contribuit la acest rezultat, tehnic, foarte bun.

Mi-aş fi dorit totuși o comunicare mai rapidă a rezultatelor oficiale şi poate chiar un mod mai prietenos de prezentare a acestor date astfel încât orice cetăţean interesat de procesul electoral să poată identifica rapid cine, ce şi unde a câştigat.

Insist în continuare ca lumea să vină la vot, să voteze în toate tipurile de alegeri, fie că este vorba de alegeri prezidenţiale, locale sau parlamentare.

Nu voi comenta rezultatele obţinute de un partid sau altul, sau de candidaţii independenţi. Dar constatăm cu toții că, la nivel naţional, există două mari partide care și-au consolidat pozițiile în preferinţele electoratului, mai ales în consiliile locale și județene. Două partide care au împreună aproape 70%.

Mă bucură însă faptul că au existat mulți candidați independenți și partide nou create care au intrat în competiţia electorală pentru alegerile locale.

Este de discutat modul în care legislația electorală a răspuns așteptărilor cetățenilor. Va trebui să analizăm cu luciditate cadrul legislativ şi măsura în care el serveşte sau nu intenţiei de a avea un public informat, păstrând în acelaşi timp cerinţele de integritate, transparenţă şi responsabilitate în finanţarea campaniilor electorale.

Dar legea electorală a avut și părțile ei bune: un control mai bun al finanțării campaniei, reducerea drastică a posibilităţilor de a cumpăra voturi, interzicerea materialelor care puteau constitui mită electorală şi aşa mai departe.

În privința votului într-un tur sau două tururi, mi-am exprimat deseori opinia, dar acum, după aceste alegeri, cred că devine şi mai evident că noul Parlament care se va constitui după alegerile din toamnă trebuie să evalueze serios necesitatea introducerii alegerilor locale în două tururi pentru primari.

Este, în același timp, evident că, pentru alegerile parlamentare, Guvernului îi revine o sarcină importantă. Cineva trebuie să se ocupe de o campanie de conştientizare or acest lucru, după părerea mea, trebuie să îl facă Guvernul, printr-o campanie națională, care conștientizează importanța votului. Nu importanța votului pentru un anumit partid, ci importanța votului în sine și să mobilizeze electoratul ca să meargă la vot.

De câţiva ani buni, românii cer o nouă clasă politică: ei vor să fie reprezentaţi şi conduşi de politicieni integri și dedicaţi interesului public. Rolul fundamental în reformarea și înnoirea clasei politice îl au alegătorii. Nu trebuie să ne imaginăm că altcineva decât alegătorul poate să schimbe clasa politică românească. Votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politică. Votul este instrumentul prin care partidele pot fi obligate să devină mai bune, mai performante, să aibă politici mai bune, să aibă criterii de integritate pe care le respectă. Eu pot să invit partidele să se reformeze, pot să vorbesc pentru reformarea clasei politice, dar singur nu. Singur nu pot să fac acest lucru. Dumneavoastră, alegătorii, trebuie să schimbați prin vot felul în care acționează partidele politice.

Şi insist pe criteriul integrităţii. Este extrem de important. Dacă ne referim la alegerile care tocmai au trecut, alegerile locale. Administrație se poate învăța, politica se poate învăţa, integritatea însă nu. Un politician ori este integru, ori nu este integru, iar pentru o comunitate este foarte important să aleagă un om integru, indiferent dacă vorbim de alegeri locale sau alegeri parlamentare.

Acest principiu a integrității a fost abordat diferit de către partide. Unele partide au luat treaba foarte în serios, au stabilit criterii de integritate şi le-au respectat. Alţii au mimat. Alegătorul trebuie să decidă cine are dreptate şi eu cred că românii în continuare își doresc o clasă politică reformată, înnoită, integră şi competentă.

Acum alegerile locale s-au încheiat, dar munca pentru noii aleși abia începe. Și alegătorii, și societatea civilă trebuie să urmărească cu mare atenție ce fac noii aleși, cum își pun în practică proiectele, cum respectă ceea ce au propus și au promis. Toate aceste lucruri sunt importante, fiindcă următoarele alegeri vin în curând".

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ