Consiliul Concurenței dezminte scenariul manipulării Robor cu buna-știință a Băncii Naționale

| 21 ian, 10:39

Consiliul Concurenţei nu a fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci comerciale și nici implicarea Băncii Centrale, în perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor de pe piaţa monetară și nici nu a mușamalizat  investigația, așa cum a afirmat, duminică, senatorul ALDE Dabiel Zamfir.

Comunicatul mai precizează că Banca Naţională nu a avut nicio legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă, au declarat pentru AGERPRES reprezentanţii Consiliului Concurenței.

„În cadrul investigaţiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorităţii de concurenţă. Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD – Groupe Société Générale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancţiuni au fost confirmate de instanţă”, precizează Consiliul Concurenţei.

Potrivit sursei citate, acţiunile derulate de reglementator, Banca Naţională a României, din acea perioada nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă.

Precizările Consiliului Concurenţei vin ca o replică la acuzațiile senatorului ALDE , Daniel Zamfir, potrivit cărora indicele ROBOR este „trucat” cu „ştiinţa şi implicarea” directă a BNR, solicitând Băncii Naţionale a României să decidă ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac.

Senatorul și-a susținut demersul pe baza unor documente referitoare la o investigaţie care a fost demarată în 2008 de Consiliul Concurenţei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ