DEZBATEREA PUBLICĂ pe buget: Societatea civilă, nemulţumită de aprobarea proiectului de buget înaintea consultărilor

| 09 dec, 18:34

Reprezentanţii ONG-urilor şi a asociaţilor civile şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia Guvernului de a aproba proiectul de buget pe 2016 înaintea consultărilor publice pe acest subiect.

Proiectul de buget

Adrian Aciu, reprezentant al Asociaţiei Civice Dreptate, a declarat că cei prezenţi la eveniment sunt nemulţumiţi de faptul că proiectul de buget a fost adoptat de Guvern înainte să fie ascultate şi opiniile societăţii civile, invitate la consultare.

"Nimeni nu este mulţumit de ceea ce se petrece. A fost încălcat termenul legal, care spunea că bugetul trebuie lăsat mai mult timp în dezbatere. Am fost chemaţi la dezbatere, dar din scurt, căci ne-au lăsat foarte puţin timp la dispoziţie pentru a analiza proiectul de buget. După care ne spun că bugetul a trecut de Guvern. Este anormal ce se petrece. Considerăm că din acest punct de vedere actualul Guvern a început cu stângul", a declarat Aciu.

Miercuri a avut loc o dezbatere publică despre structura şi priorităţile bugetului pentru anul viitor. La această dezbatere au participat miniştri şi reprezentanţi ai societăţii civile, consultarea fiind menţinută chiar dacă între timp Guvernul a decis să aprobe proiectul de buget. În acest sens, întâlnirea a căpătat mai degrabă un caracter de "informare şi de cunoaştere", după cum a afirmat chiar Violeta Alexandru, ministrul delegat pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

CITESTE SI: SENATORII şi-au mărit BUGETUL: suma alocată a urcat la 165.919.000 lei

La aceste critici, Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, a afirmat că menţinerea bugetului în dezbateri foarte lungi ar fi întârziat aprobarea proiectului de buget, existând chiar riscul ca anul 2016 să ne prindă fără bugetul aprobat.

"România să înceapă anul 2016 fără buget ar fi fost într-o situaţie foarte delicată şi s-ar fi reflectat într-o reacţie imediată a pieţelor", a explicat ministrul Finanţelor.

Solicitările societăţii civile

Cerinţele societăţii civile au vizat preponderent domeniul economic, variind în chestionări privind majorarea salariului minim, a pensiilor, până la chestiuni legate de finanţarea cultelor, a Poliţiei sau majorarea bugetelor unor ministere. Solicitările ţi întrebările au vizat şi problematici mai exotice, o asociaţie civilă cerând Guvernului să nu mai finanţeze avorturile sau anticoncepţionalele.

În privinţa majorării salariilor, o astfel de măsură va fi precedată de un studiu de impact, care va fi realizat în primul trimestru al anului viitor, a declarat Anca Dragu. "Creşterea salariului minim se va face după elaborarea unui studiu de impact. Trebuie să analizăm toate posibilele implicaţii ale unei asemenea măsuri astfel încât să ne asigurăm că măsura în sine va avea preponderent efecte pozitive în economia românească. Vom realiza un studiu de impact în trimestrul I al anului viitor", a spus Dragu.

CITESTE SI: Costescu: Diminuarea bugetului Ministerului Transporturilor este temporară, avem o rezervă de 2 miliarde de lei

Structura bugetului pe 2016

Bugetul pentru anul viitor prevede venituri totale de 231,12 miliarde lei, în creştere cu 1,6% faţă de anul curent. În schimb, cheltuielile bugetare vor creşte anul viitor cu 6,7% (15,85 miliarde lei), până la 252,03 miliarde lei, fiind încadrate într-un deficit ESA de 2,95% din PIB. Estimarea privind creşterea economică este de 4,1%, iar în bani, PIB-ul este prognozat la 746,6 miliarde lei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 dec, 20:38
Deep Digger
1 la 2
Reducerea inegalitatilor in societatea romaneasca se poate face simplu, prin fixarea raportului dintre salariul minim si salariul maxim al bugetarilor, adica raportul intre salariul palmasului si pana la salariul lui voda (presedinte) trebuie sa fie de 1 la 2.
Cand se va pune aceasta regula in legislatia salarizarii din Romania atunci salariul minim va creste la un nivel rezonabil si in acelasi timp salariul conducatorilor va fi mentinut la un nivel de bun simt.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ