DOCUMENT INCENDIAR: Greşeli făcute de primarul Iulian Bădescu. Cum a ajuns în vizorul procurorilor DNA

| 04 mar, 11:56

Acţiunea de amploare a procurorilor DNA de ieri, atunci cand au facut percheziţii acasă la primarul Iulian Bădescu şi la sediul Primăriei Ploieşti vizează finanţarea Petrolului prin intermediul unui ONG controlat de fraţii Capră. Din iunie 2013, când a fost făcută prima plată către Asociaţia lupii Galbeni şi până în prezent, au fost publicate o serie de articole privind ilegalitatea acestui demers, potrivit observatorulph.ro.

În decembrie 2014, au apărut documente incendiare în dosarul finanţării "Asociaţiei Comunitare Lupii Galbeni 2012", ONG-ul fraţilor Capră, de către Primăria Ploieşti.

Scandalul a pornit de la refuzul unuia dintre cei mai experimentaţi funcţionari ai Primăriei Ploieşti de a aviza favorabil plăţile de la bugetul local în conturile "Asociaţiei Comunitare Lupii Galbeni 2012" pentru premierea fotbaliştilor şi conducerii FC Petrolul Ploieşti.

Cea care a semnalat de nenumărate ori ilegalitatea plăţilor Primăriei Ploieşti către ONG-ul fraţilor Capră, în prezent arestaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani la propunerea procurorilor DIICOT, este Nicoleta Crăciunoiu, directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Ploieşti.Încă din luna februrie a anului 2013, directorul Crăciunoiu a solicitat, verbal şi în scris, punctul de vedere al mai multor persoane cu funcţii de conducere din Primăria Ploieşti referitor la contractul dintre Primăria Ploieşti şi Asociaţia Comunitară Lupii Galbeni 2012 prin care fotbaliştii şi staf-ul echipei Petrolul Ploieşti urmau să fie premiaţi din bani publici. Este vorba de Direcţia Juridică, secretarul Primăriei, Biroul de audit.

Interesant este faptul că secratara Primăriei Ploieşti, Oana Iacob, cu toate că a văzut referatele directorului Crăciunoiu, şi-a dat viza de legalitate, la fel ca şi compartimentul Juridic, iar consilierii au aprobat proiectul propus de Iulian Bădescu. Demersurile directorului nu s-au oprit însă aici.

Citeşte şi: Primarul din Ploiești, Iulian Bădescu, reținut de DNA pentru abuz în serviciu și luare de mită

În comisia de buget-finanţe a Consiliul Local Ploieşti, Nicoleta Crăciunoiu a înştiinţat consilierii locali că plăţile către ONG-ul fraţilor Capră sunt ilegale. Mai mult, în 26 iunie 2013, a înaintat primarului Iulian Bădescu un referat prin care aprecia drept nelegală efectuarea plăţilor către ONG-ul respectiv. Prin acest document, Nicoleta Crăciunoiu atrăgea atenţia asupra ilegalităţii regulamentului, aprobat ulterior de Consiliul Local Ploieşti la propunerea primarului Bădescu, prin care 3 milioane de euro urmau să ajungă din banii ploieştenilor în conturile asociaţiei lui Capră. Printre motivele invocate de directorul primăriei se numără încălcarea Legii 273/2006 privind finanţele publice locale şi a Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, fapte care devenit obiect de dosar al procurorilor DNA.

 

Directorul primăriei atrăgea atenţia, cât se poate de clar, asupra ilegalităţii procedurii alese pentru finanţarea unui ONG din bani publici.

După ce a primit acest referat, în aceaşi zi, respectiv 26 iunie 2013, primarul Iulian Bădescu a semnat dispoziţia numărul 2508 prin care îi cerea imperativ directorului Crăciunoiu semnarea raportului de specialitate. Documentul a fost prezentat şi consilierilor locali, înainte ca aceştia să aprobe acel regulament de premiere a fotbaliştilor şi membrilor staf-ului echipei de fotbal Petrolul Ploieşti din bani publici.

Chiar şi după ce a primit dispoziţia de la primarul Ploieştiului, directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Ploieşti şi-a menţinut poziţia şi, printr-un referat înregistrat a doua zi, pe 27 iunie 2013, acesta a refuzat să semneze orice document care ar fi avut ca finalitate plăţi către ONG-ul fraţilor Capră! Motivul? Funcţionarul primăriei considera în continuare drept ilegale prevederile contractului dintre Primăria Ploieşti şi  "Asociaţia Comunitară Lupii Galbeni 2012"

În urma refuzului funcţionarului de a aviza favorabil documentele de plată către Lupii Galbeni, primarul Iulian Bădescu a reacţionat dur. Acesta a anunţat public că Nicoleta Crăciunoiu va fi deferită comisiei de disciplină cu propunerea de desfacere a contractului de muncă, lucru care s-a şi întâmplat pe 28 iunie! A urmat o perioadă grea pentru Crăciunoiu.

Aceste motive au determinat-o pe Nicoleta Crăciunoiu să conteste decizia de desfacere a contractului de muncă în instanţă şi a avut câştig de cauză! Astfel, primarul Ploieştiului a fost obligat de Tribunalul Prahova să o repună pe Crăciunoiu în funcţia de director al executiv al Direcţiei Economice şi să-i plătească retroactiv salariile plus cheltuieli de judecată de aproape 4.000 de lei.

Procurorii DNA Ploieşti derulează, de aproape un an, cercetări în dosarul finanţării Asociaţiei Comunitare Lupii Galbeni 2012 de către Primăria Ploieşti. După audierea tuturor consilierilor locali, precum şi a primarului Bădescu, Primăria Ploieşti a suspendat plăţile către ONG-ul fraţilor Capră. În conturile acesteia au apucat să ajungă totuşi aproape 2 milioane de euro din taxele şi impozitele ploieştenilor.

Primarul din Ploieșt, Iulian Bădescu, a fost reținut de DNA pentru suspiciunea de abuz în serviciu și infracțiunea de luare de mită.

Citeşte şi: Primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu, a fost dus la spital după ce a fost reținut

Tag-uri: Iulian Badescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ