IGPR: Peste 70 de membri ai unor grupări infracţionale, reţinuţi în ultimele două săptămâni

| 29 noi, 14:30

Peste 500 de poliţişti au efectuat în ultimele două săptămâni 39 de acţiuni operative pentru destructurarea unor grupări infracţionale, în urma cărora 73 de persoane au fost reţinute sau arestate, iar trei au fost puse sub control judiciar, se arată într-un comunicat transmis, duminică, de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Grupările respective erau specializate în trafic de trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani. 

Pentru probarea activităţii infracţionale a 181 de persoane bănuite, poliţiştii au efectuat 186 de percheziţii. În urma acestora, au fost ridicate laptop-uri, HDD, tablete, telefoane mobile, medii de stocare, arme şi droguri. Au fost instituite sechestre asigurătorii pentru 76.716 lei, 18.830 de euro, 5.700 de dolari şi 10.500 de forinţi. 

La acţiunile desfăşurate au participat poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul structurilor centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române. Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare aflate în instrumentarea DIICOT. 

Astfel, pe 23 noiembrie, poliţiştii din Alba-Iulia şi Sibiu, sub coordonarea procurorilor DIICOT - BT Sibiu, au efectuat şase percheziţii domiciliare, la persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism. 

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe agende cu însemnări personale, legate de venituri realizate prin exploatarea tinerelor, sisteme informatice, telefoane mobile şi aproximativ 1.500 de lei. 

Gruparea infracţională, formată din şapte persoane, s-ar fi constituit în municipiul Sibiu şi ar fi racolat 17 tinere, de regulă din medii defavorizate sau centre de plasament. 

Cei în cauză ar fi convins victimele să se angajeze ca dansatoare în cluburi de striptease, însă ulterior, prin ameninţare, agresiune fizică sau alte forme de constrângere, le-ar fi obligat să practice prostituţia în folosul lor, prin întreţinerea de relaţii sexuale cu clienţii cluburilor de striptease sau alţi clienţi găsiţi de ei. Banii obţinuţi în urma practicării prostituţiei ar fi revenit în mare parte membrilor grupării. De asemenea, membrii grupării ar fi exploatat şi alte tinere, care iniţial acceptau să practice prostituţia, însă deoarece ulterior refuzau, ar fi fost constrânse de cei în cauză să continue. 

De asemenea, pe 25 noiembrie, poliţiştii au efectuat percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, la persoane bănuite că ar fi traficat tinere în oraşe din Italia, Suedia, Germania şi Franţa, obligându-le să se prostitueze. 

Poliţiştii au pus în executare patru mandate de aducere emise pe numele celor în cauză, persoanele depistate urmând a fi conduse la sediul DIICOT - Structura Centrală, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale. 

În urma percheziţiilor efectuate de poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane şi procurorii DIICOT, au fost ridicaţi 10.000 de lei, 1.000 de coroane suedeze, aproximativ 50 de grame de bijuterii din aur, telefoane mobile, computere, un autoturism, arme albe şi mai multe înscrisuri. 

Din cercetări a reieşit că persoanele în cauză ar fi recrutat tinerele prin folosirea metodei "lover boy", promiţând că le vor lua în căsătorie şi se vor deplasa în străinătate, pentru obţinerea unor locuri de muncă decente în baruri sau restaurante. Odată ajunse acolo, victimele ar fi fost obligate prin constrângere fizică sau psihică să se prostitueze, iar banii obţinuţi în acest mod ar fi fost trimişi în România de cei în cauză, sub pretextul că din ei vor fi achiziţionate case în care vor locui împreună după căsătorie. 

Pentru documentarea întregii activităţi infracţionale s-a cooperat cu autorităţile poliţieneşti din statele unde au fost exploatate victimele. La acţiune au participat şi jandarmi, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 noi, 21:12
munca
Afaceri acasa!
Afaceri de acasa! Oferim un sistem extra-eficient de instruire gratuita in care inveti rapid cum poti incepe afaceri de acasa. Cursul este total gratuit si te invata tot ceea ce iti trebuie pentru a sti cum sa pornesti afaceri de acasa! Cand vrei cu toata seriozitatea mai multe detalii, cauta-ne la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ