Explicaţia "revoluţiei" din Pungeşti -Independenţa energetică a României ar produce o gaură în bugetul Rusiei

| 19 oct, 2013

Acum plătim anual pentru gazul rusesc 1,41 miliarde de dolari. Însă, spre deosebire de alte ţări din Europa, România are şansa de a scăpa de această dependenţă şi să folosească banii respectivi în domenii precum educaţia, sănătatea şi altele. Scăparea constă în exploatarea gazelor de şist

România are nevoie de independenţă energetică ca de aer. În acest moment, ţara noastră cumpără gaz de la ruşi pentru a-şi asigura consumul total. Preţul plătit ruşilor este foarte mare în comparaţie cu cel din producţia internă. Dacă pentru gazul românesc se plăteşte 163 de dolari pe mia de metri cubi, pentru cel rusesc se achită 427 de dolari pe mia de metri cubi.

Iar vestea proastă este că, dacă România nu-şi diversifică sursele de energiei, vom depinde din ce în ce mai mult de gazul rusesc. Specialiştii estimează că ţara noastră mai are rezerve de gaze naturale doar pentru 10 ani. Şi chiar nu ştiu cine-şi mai doreşte să fie la mâna ruşilor.

Acum plătim anual pentru gazul rusesc 1,41 miliarde de dolari. Însă, spre deosebire de alte ţări din Europa, România are şansa de a scăpa de această dependenţă şi să folosească banii respectivi în domenii precum educaţia, sănătatea şi altele. Scăparea constă în exploatarea gazelor de şist. Stăm, potrivit unui raport din vară al Administraţiei pentru Informaţii în domeniul Energiei (EIA) din SUA, pe unul dintre cele mai mari zăcăminte din Uniunea Europeană, de aproximativ  1.444 miliarde de metri cubi.

Exploatarea acestora ar fi echivalente cu tot consumul pe 100 de ani. La un calcul simplu, ar însemna să economisim 141 miliarde de dolari, ce ar reprezenta o lovitură puternică dată ruşilor.

Pe lângă pierderile economice însemnate, Rusia ar putea să-şi piardă şi influenţa în zonă. În cazul ideal în care România exploatează zăcămintele de şist, ar putea deveni exportatoare de gaze naturale şi, implicit, ar veni mai mulţi bani la bugetul de stat, fapt ce ar contribui la dezvoltarea mult dorită. De aici se înţelege şi interesul direct al ruşilor pentru ca România să nu exploateze aceste gaze. Nu ar mira pe nimeni dacă am afla că în spatele protestelor de la Pungeşti, judeţul Vaslui, la cele din
Bucureşti şi în alte părţi, s-ar afla Gazprom.

Cu siguranţă sunt şi oameni de bună credinţă care au ieşit în stradă din convingere. Însă ei nu ştiu că e posibil să fie manipulaţi, să fie folosiţi într-un război rece între SUA şi Rusia.

Dintr-un astfel de război, singura parte care ar avea direct de suferit este România, care ar rămâne la mâna Rusiei şi s-a văzut în nenumărate cazuri că este foarte rău să fii la mâna lor. Astfel, ţara noastră ar fi privată de o dezvoltare fără precedent de după 1989 încoace. Exemplul îl avem în SUA, care din importator de gaze naturale, a devenit exportator. În numai 5 ani de exploatare, preţul gazului în SUA a scăzut de la 448 dolari la 121 pe mia de metri cubi (în acest moment, gazul românesc costă 163 de dolari).

Această scădere a revitalizat industria petrochimică şi cea siderurgică, care a dus la crearea de mii de locuri de muncă. Mai mult, potrivit unui raport al Institutului Global McKinsey, *revoluţia gazelor de şist va duce până în 2020, la înfiinţarea a 1,7 milioane de locuri de muncă*, iar PIB ar putea creşte cu 380 miliarde de dolari, până la 690 miliarde de dolari anual.

SUA, prin rezoluţia gazelor de şist, a demonstrat din nou de ce este considerată una dintre cele mai mari puteri ale lumii. În cele din urmă, şi România trebuie să arate dacă este sau nu pregătită pentru mari proiecte, pentru investiţii de amploare, pe scurt, pentru a se dezvolta. Gazele de şist, Roşia Montană, fondurile europene, gazoducte sunt decizii care arată tuturor ce fel de stat suntem: pro dezvoltare economică sau nu? Românie cu adevărat puternică, sau slabă, la dispoziţia unor interese şi a unor grupuri controversate? Iar cu toţii ne dorim o Românie puternică, dezvoltată şi independentă energetic.

Dacă se aprobă proiectul gazelor de şist, poate vom vorbi de judeţul Vaslui în termeni de unul dintre cele mai dezvoltate judeţe din ţară. Poate locuitorii din Pungeşti, care nu au nicio vină în acest război energetic, vor avea un trai decent, fără a mai duce grija zilei de mâine. Gazele de şist sunt un proiect durabil pentru România, iar dacă va reuşi, ţara noastră va avea şi alte avantaje pe lângă cele economice şi sociale. Însă interesele străine vor să menţină statul român slab dezvoltat şi se fac eforturi uriaşe pentru a bloca asemenea proiecte. În cazul gazelor de şist, dacă ne gândim cui foloseşte blocarea acestui proiect vom avea o imagine mai clară asupra implicaţiilor a ceea ce se întâmplă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 oct, 2013
Gilea Bogdan
Despre ce vb copile...ti se pare tie ca romania e cea care exploateaza...iar mancati rahat cu polonicul...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ