Istoria scutecelor: de la frunze la inventia care a schimbat viata parintilor

| 10 mar, 10:49

In ziua de astazi, sa schimbi sute de scutece pampers dupa nasterea copilului e ceva normal. Se creeaza sisteme si devii aproape un robotel, unul care cumpara scutece pampers, schimba scutece pampers, arunca scutece pampers. Foarte putini dintre cei care abia asteapta ca cel mic sa creasca, pentru a nu mai cumpara, schimba si arunca scutece pampers, nu se considera a fi privilegiati. Dar ar trebui.
Motivul?

Cand vorbim despre scutece pampers, lucrurile nu au stat dintotdeauna asa. Ba chiar din contra. In Antichitate, optiunile nu erau atat de variate atunci cand venea vorba despre scutece pampers. Potrivit DiaperJungle, in urma cu cateva mii de ani, cei mici erau schimbati de frunze care contineau latex, blana de animale sau alte materiale naturale. Da, ati citit bine. Nu era ca in prezent, cand in orice supermarket poti alege orice marca de scutece pampers, la orice ora.

Apoi, in Evul Mediu, bebelusul era infasurat bine de tot intr-o panza sau in lana. Interesant este faptul ca in zonele cu clima tropical, parintii nu foloseau niciun fel de scutece pampers pentru cei mici. Cum procedau? Ii lasau fara haine, iar mamele anticipau momentele nevoilor fiziologice, orientandu-se dupa anumite semnale pe care le oferea bebelusul. Pe de alta parte, eschimosii obisnuiau sa isi infasoare bebelusii in piele de foc, iar mamele din triburile de indieni se foloseau de iarba si de blana de iepure.

In secolul 19, putem vorbi de inceputurile a ceea ce noi cunoastem acum drept scutece pampers: in Europa si in America de Nord, parintii incep sa foloseasca o panza din bumbac, sub forma patrata sau dreptunghiulara, fixate cu ace de siguranta. Dar apoi, a venit anul 1947, an in care Valerie Hunter Gordon, sotia unui ofiter britanic, a inventat modelele de scutece pampers de unica folosinta.

Ideea i-a venit natural: era insarcinata cu al treilea copil si, obosita fiind din cauza primelor doua experiente cu scutece pampers textile, a inventat scutece pampers de unica folosinta. Valerie Hunter a creat primul Paddi, adica o banda din tifon, asemanatoare unui tampon absorbant si un scutec exterior din nailon, facut dintr-o parasuta veche, luata de la baza militara la care lucra sotul sau.

Totul, la masina ei de cusut. O inventie care a schimbat viata tuturor mamicilor din 1947 si pana in prezent. Urmatoarea data cand va treziti in toiul noptii pentru a schimba scutece pampers, ganditi-va la ce vremuri norocoase traiti. Si ca va trece si aceasta perioada. Inca putin.

Iar daca vreti ca necesarul de scutece sa va fie adus luna de luna acasa, cu transport gratuit la comenzi de minimum 150 RON, ar trebui sa descoperiti ofertele de la Noriel la scutece pampers brand propriu, Pampers, Huggies si multe altele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ