Slovena Alenka Bratusek, respinsă în PE; aviz favorabil pentru spaniolul Miguel Canete

| 08 oct, 2014

Parlamentul European a respins miercuri, cu o largă majoritate, propunerea de numire a slovenei Alenka Bratusek în postul de vicepreşedinte al CE pentru uniune energetică, în timp ce spaniolul Miguel Arias Canete, desemnat comisar pentru acţiune climatică şi energie, a primit aviz favorabil, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Fosta şefă a guvernului sloven, membră a grupului liberal, devine astfel primul candidat propus în viitoarea Comisie Europeană condusă de Jean Claude-Juncker ce este respins de PE. Ea a fost victima atât a prestaţiei neconvingătoare din timpul audierilor, cât şi a înţelegerilor dintre grupurile popular şi socialist. A fost respinsă cu 112 voturi, numai 13 eurodeputaţi fiind favorabili numirii ei, iar doi s-au abţinut. 

În schimb, un alt candidat cotat cu şanse reduse de a obţine avizul PE, respectiv conservatorul spaniol Miguel Arias Canete, a primit un vot favorabil. El a fost anterior în centrul unor controverse puternice, mai ales din cauza presupuselor conflicte de interese generate de legăturile sale cu industria petrolieră. Dar a beneficiat în final de susţinerea deplină a grupului său popular, obţinând 83 de voturi pentru, 42 împotrivă, iar trei eurodeputaţi s-au abţinut.

Confirmarea lui Canete ar putea asigura şi validarea comisarului desemnat pentru Afaceri Economice, socialistul francez Pierre Moscovici, întrucât grupul popularilor europeni a condiţionat acceptarea sa de un vot favorabil pentru conservatorul spaniol.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ