Spune ce COŞMARURI ai, ca să descoperi ce BOLI ai

| 13 noi, 2014

Coşmarurile pot oferi indicii vitale despre sănătatea dumneavoastră, ba chiar pot prezice unele boli, uneori cu ani înainte de apariţia simptomelor.

Conform rezultatelor cercetării publicate în revista Sleep, copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 7 ani, care au coşmaruri frecvente ( două - trei pe săptămână), au şanse de trei ori şi jumătate mai mari de a manifesta halucinaţii la vârsta adolescenţei. Coşmarurile ar putea fi urmarea traumelor emoţionale, cum sunt abuzul sau intimidarea, suferite în starea de veghe.

Dar la fel de bine, coşmarurile pot indica şi afecţiuni de natură fizică. Visul se produce aşa cum este cunoscut, în faza de somn numită REM, etapă cu care ne întâlnim de patru - cinci ori pe noapte.

Doctorul Nicolae Oscroft, cercetător la Spitalul Papworth din Cambridge, spune că pot exista multe probleme medicale care conduc la apariţia coşmarurilor.

Una din principalele cauze ale unui somn întrerupt de coşmaruri pare să fie apneea, care cauzează oprirea temporară a respiratiei prin blocarea căilor respiratorii. Un studiu făcut la Universitatea Swansea în 2011 a demosntrat că bărbaţii cu apnne de somn au cele mai multe coşmaruri neplăcute şi intens emoţionale. Folosirea unui dispozitiv care să uşureze respiraţia în timpul somnului a redus frecvenţa coşmarurilor cu 91 la sută.

Frecvenţa viselor rele poate fi asociată şi cu unele boli de inimă, spune dr. Oscrft. Oamenii cu insuficienţă cardiacă suferă de probleme respiratorii pe timp de noapte. Teza este confirmată de o cercetare olandeză din 2003, când s-a constatat că persoanele care au coşmaruri frecvent, au raportat şi dureri în piept într-un procent de şapte ori mai mare decât restul subiecţilor.

Infecţiile, fie că-i vorba de o gripă severă sau o infecţie la rinichi pot determina şi ele apariţia coşmarurilor. Aflat sub atacul microbilor, organismul are nevoie de perioade mai lungi de somn non-REM, etape în care sistemul imunitar îşi sporeşte efcienţa. Perturbarea acestor faze naturale ale somnului conducând la apariţia acestor vise neplăcute.

Coşmarurile violente cu frecvenţă crescută pot indica prematur instalarea bolii Parkinson. Acestea apar cu aproape zece ani înaintea simptomatologiei clasice, declară dr. Robert Brenner, neurolog la Spitalul Spire Bushey din Watford. Se pare că aceste coşmaruri care prevestesc cumplita maladie, sunt cam de acelaşi fel. Subiectul visează că este urmărit sau atacat, de multe ori având reacţii violente care duc la producerea unor răni în timpul somnului. Un studiu din 1996, publicat în revista Neurology constată că 38 la sută dintre pacienţii care au avut coşmaruri dese au dezvoltat Parkinson după, în medie, 12,7 ani de la debutul lor.

Migrenele sunt deasemenea precedate de vise neplăcute, care implică furie, agresivitate şi traume, spune alt un studiu din 1996. Unul din patru persoane cu migrenă experimentează înainte un coşmar în care văd lumini intermitente sau zigzaguri luminoase ori halucinaţii.

Multe femei raportează vise bizare în perioada premergătoare menopauzei, spune dr. Tony Boret, ginecolog la Spitalul Spire Bushey. La fel, coşmarurile se pare că sunt mai frecvente şi în sindromul premenstrual.

"În perioada dinaintea ciclului menstrual, femeile au tendinţa de a avea vise agresive şi este mult mai probabil să şi-l amintească"

"Creierul nostru visează în metafore şi simboluri", spune profesorul psihiatru McNamara.

Frumos spus, Mai rămâne să le descifrăm. Trebuie să recunoaştem că informaţiile pe care ştiinţele le oferă despre somn sunt destul de reduse, şi asta, pe măsură ce cunoştiintele tradiţionale legate de aceste etape importante ale ciclului nostru circadian se pierd datorită ignoranţei.

Tag-uri: boli, coşmaruri, vise
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ