Un nou sistem de monitorizare NU va mai permite ca epava unei aeronave PRĂBUŞITE să nu poată fi găsită

| 30 ian, 22:11

Toate avioanele civile vor fi monitorizate în zbor începând de anul viitor cu ajutorul unor semnale ce vor fi emise în fiecare minut în cazul unui incident sau al unei situații de pericol, astfel încât, în eventualitatea unei prăbușiri în apă, epava să poată fi localizată cu un grad înalt de precizie, consemnează AFP.

Măsura a fost inițiată de Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) după ce cu aproape un an în urmă zborul MH370 al Malaysia Airlines a dispărut deasupra Oceanului Indian, epava avionului Boeing 777 nefiind găsită nici până în ziua de azi.

Directivele Comisiei de Navigație Aeriană a OACI privind crearea sistemului denumit 'Global Aeronautical Distress and Safety System' (GADSS) au fost adoptate vineri. Ele vor fi prezentate săptămâna viitoare reprezentanților celor 191 de state membre ale organizației la conferința privind securitatea aeriană ce se va desfășura la Montreal. Statele membre vor avea apoi la dispoziție trei luni pentru a prezenta propriile opinii, iar peste încă trei luni va fi definitivată propunerea ce va fi supusă votului Consiliului organizației până la finele anului în curs, a indicat o sursă diplomatică citată de AFP.

Odată ce sistemul va fi implementat, companiile aeriene vor fi obligate să-și monitorizeze fiecare avion aflat în zbor printr-un semnal emis la fiecare 15 minute, atunci când zborul decurge normal. În cazul apariției unei situații anormale, cum ar fi o schimbare de direcție neprecizată în planul de zbor, intrarea pe un alt culoar aerian, o pierdere bruscă de altitudine etc., acest semnal va fi transmis în fiecare minut.

Operatorii companiilor aeriene vor trebui să analizeze aceste semnale, iar dacă observă o situație neobișnuită, vor preveni controlorii de trafic aerian responsabili cu zona unde se află avionul în acel moment. Acest nou sistem va funcționa independent de actualul sistem de monitorizare a avioanelor aflate în zbor.

Emiterea acestor semnale la fiecare minut va permite ca în eventualitatea unei prăbușiri perimetrul impactului să poată fi izolat pe o rază de șase mile marine (circa 11 km), astfel că nu se va mai putea repeta situația în care epava unui avion să nu fie găsită.

Pe de altă parte, OACI va recomanda producătorilor să echipeze avioanele cu cutii negre ejectabile, care, în cazul unei prăbușiri în mare, să plutească pe apă, fapt care va facilita recuperarea lor. Spre deosebire de actualele cutii negre ce sunt amplasate în cabina de pilotaj, noile dispozitive vor fi montate în ampenajul (coada) avionului, iar această modificare ar urma să devină obligatorie pentru toate avioanele produse începând din anul 2021. Avioanele militare sunt echipate de circa 50 de ani cu asemenea dispozitive, dar adaptarea lor la avioanele civile va fi mai problematică din punct de vedere tehnic.

De asemenea, OACI va crea un sistem prin care companiilor aeriene le vor fi furnizate date cu privire la survolul zonelor riscante, cum este cazul zonelor de conflict, decizie luată ca urmare a catastrofei ce a implicat în estul Ucrainei în luna iulie 2014 un alt Boeing 777 malaezian, avionul fiind cel mai probabil doborât de o rachetă sol-aer.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ