Un vot în Parlament pentru zeci de mii de români

| 10 sep, 2014

Proiectele de lege adoptate de către Parlament vin să întindă o mână de ajutor pentru aproape 100.000 de persoane care, altminteri, nu ar fi cum să facă față situației în care au fost puși.

Marțea aceasta Camera Deputaților a dat votul final pe patru proiecte de lege de interes major pentru milioane de români. Este vorba despre respingerea solicitării de reexaminare adresată de către președintele Traian Băsescu privind actul normativ prin care contribuția de asigurări sociale este redusă la angajator cu cinci puncte procentuale, respectiv de trei proiecte de lege prin care sunt amnistiați fiscal pensionari, mame și bugetari care ar fi trebuit să restituie statului veniturile încasate în plus, ca urmare a unor greșeli de calcul neimputabile lor.

Mai exact, proiectele privind amnistierea fiscală vizează nu mai puțin de 50.000 de pensionari, 20.000 de mame și  25.000 de bugetari care, urmare a neaplicării corespunzătoare a prevederilor legale, au încasat sume în plus față de cele cuvenite. După ce aceste greșeli de calcul au fost descoperite, oamenilor li s-a cerut să restituie veniturile respective.

Citeşte şi: Rovana Plumb: Amnistia fiscală este dovada că Guvernul se ţine de cuvânt

Însă, fiind vorba despre persoane care aveau și așa resurse financiare modeste, solicitarea i-a pus pe oameni într-o situație disperată. Ca urmare, proiectele de lege adoptate de către Parlament vin să întindă o mână de ajutor pentru aproape 100.000 de persoane care, altminteri, nu ar fi cum să facă față situației în care au fost puși.

Trecând acum la reducerea CAS, să remarcăm că măsura la fel ca majoritatea celor de ordin fiscal și economic are nu doar beneficiari direcți, ci și indirecți. Direct, reducerea CAS va oferi un balon de oxigen agenților economici, oferindu-le posibilitatea să facă economii substanțiale la capitolul taxe.

Citeşte şi: Amnistia pentru bugetari şi reducerea CAS - adoptate de Camera Deputaţilor

Sumele astfel economisite vor putea fi direcționate către investiții generatoare de locuri de muncă și vor stimula conformarea voluntară la plata CAS. Va rezulta astfel un plus de venituri la bugetul specific, ceea ce va ajuta la echilibrarea acestuia și va degreva statul de nevoia de a direcționa resurse importante pentru acoperirea deficitului existent la ora actuală. Ca urmare, reducerea CAS va asigura la bugetul general consolidat un plus de venituri ce vor putea fi direcționate către alte măsuri de sprijinire a activității economice, către investiții sau măsuri de protecție socială.

Altfel spus, dincolo de agenții economici, în rândul beneficiarilor reducerii CAS trebuie să îi menționăm pe românii care la ora actuală lucrează ”la negru” și care, conform Consiliului Economic și Fiscal, ar fi în număr de aproximativ un milion și jumătate. De asemenea, lor li se adaugă acele persoane care vor ajunge să ocupe unul dintre locurile de muncă apărute în urma investițiilor realizate de agenții economici, din fondurile economisite la plata CAS.

Citeşte şi: Victor Ponta îşi ia angajamentul că legea amnistiei va trece de Parlament

Apoi, dacă extindem cercul, putem spune fără greșeală că, în final, toată România va avea de câștigat de pe urma unei măsuri menite să stimuleze dezvoltarea economică și să reducă evaziunea fiscală. Asta, desigur, dacă președintele Traian Băsescu nu va decide să tergiverseze din nou implementarea reducerii CAS, contestând măsura la Curtea Constituțională.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ