Amnistia pentru bugetari şi reducerea CAS - adoptate de Camera Deputaţilor

| 09 sep, 2014

Deputaţii au votat  amnistia fiscală pentru mame, pensionari şi bugetari, precum şi reducerea contribuţiilor sociale la angajator cu 5%.  Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat, luni, la Palatul Parlamentului că în jur de 20.000 de mame, 50.000 de pensionari şi 25.000 de bugetari vor beneficia de amnistia fiscală.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu pentru proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi a adoptat proiectul de lege în forma iniţială, cu 307 voturi pentru, 5 abţineri şi 7 voturi împotrivă.

Toate grupurile parlamentare au anunţat că susţin acest proiect.

De asemenea, deputaţii au adoptat şi legea privind amnistia bugetarilor.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat, luni, la Palatul Parlamentului că în jur de 20.000 de mame, 50.000 de pensionari şi 25.000 de bugetari vor beneficia de amnistia fiscală.

Ministrul Muncii a explicat că fiecare dintre cele două legi adresate persoanelor aflate în concediu de creştere a copilului şi pensionarilor are două componente: una care suspendă plata debitelor şi o alta prin care sunt restituite sumele deja returnate statului, potrivit Agerpres. Toate debitele sunt calculate începând cu data de 1 ianuarie 2011.

În ceea ce priveşte mamele care au beneficiat de indemnizaţii calculate în mod eronat, sunt 12.500 care ar fi trebuit să restituie statului anumite sume şi alte 8.000 care au făcut-o deja. Ea a arătat că acestora din urmă li se vor înapoia banii eşalonat. Săptămâna trecută, ministrul Rovana Plumb declara că în cazul mamelor cuantumul restituirilor ajunge la 50 de milioane de lei.

Citeşte şi:  Parlamentul dă vot final pe reducerea CAS şi pe amnistierea fiscală


Fostul ministru de finanţe, deputatul PDL, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, în cadrul dezbaterilor, că reducerea CAS este o măsură bună, dar a criticat actualul guvern pentru impozitele şi taxele introduse.

'Mediul de afaceri are nevoie de reducerea presiunii fiscale. Până acum, Guvernul Ponta a venit cu impozite şi taxe. A sufocat mediul de afaceri cu peste 36 de impozite şi taxe. Această măsură ar trebui să aibă un efect pozitiv şi pentru locurile de muncă', a precizat Ialomiţianu.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a menţionat că liberalii vor vota pentru respingerea cererii de reexaminare trimisă de Traian Băsescu şi pentru păstrarea legii în forma în care a fost deja votată în Parlament.

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a arătat că reducerea CAS este 'cea mai importantă măsură de reducere fiscală din ultimii ani'.

Guvernul a aprobat, în luna iunie a acestui an, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal prin care se prevede diminuarea cotelor plătite de angajatori pentru CAS în funcţie de condiţiile de muncă, respectiv reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.

Măsura reducerii cu cinci puncte procentuale la angajator ar urma să intre în vigoare începând cu 1 octombrie.

Ulterior aprobării Guvernului, proiectul a fost adoptat de cele două Camere ale Parlamentului şi trimis spre promulgare.

Preşedintele Traian Băsescu a decis însă, la sfârşitul lunii iulie, să ceară Parlamentului să reexamineze legea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 sep, 2014
lev
amnistia
ajutorul persoanelor cu handicap este in valoare de 340 ron, nu a mai fost marit de 6 ani, spuneti ca nu sunt bani, dar acum aveti bani sa dati celor care au auvut pensii gresit calculate si le mai dati inca o data inapoi. Ce legi de tot rahatul se face doar pentru a castiga niste voturi, sa va fie rusine !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ