Vicepremierul Kelemen Hunor despre afirmaţiile lui Rogozin: Mi-e greu să cobor la acest nivel

| 12 mai, 2014

Vicepremierul Kelemen Hunor, ministru al Culturii, a declarat luni, la Miercurea Ciuc, că îi este greu să se coboare la nivelul afirmaţiilor făcute de vicepremierul rus Dimitri Rogozin, dar consideră că răspunsul dat de Guvern şi de Ministerul Afacerilor Externe a fost unul corect şi ferm.

'Mi-e greu să cobor la acest nivel. Trebuie să faci un efort uriaş. Cine, cât a băut, cu ce bombardier va veni. E greu, nu aş vrea să merg până acolo. (...) Reacţia vicepremierului Rogozin este o reacţie privată, deocamdată nu a fost întărită de Guvern sau preşedinte, cu toate că astăzi au mai apărut reacţii din partea Dumei de Stat. Dar nu aş vrea eu să comentez, nu pot fi acceptate astfel de declaraţii.(...) Eu cred că reacţia Guvernului, a Ministerului de Externe a fost o reacţie corectă şi o reacţie, din punct de vedere al statului român, (...) absolut fermă', a spus Kelemen Hunor. 

Referitor la poziţia României faţă de situaţia din Ucraina, el a afirmat că aceasta este una comună cu a NATO şi Uniunii Europene, din care ţara noastră face parte. 

'Punctul de vedere este similar cu cel al Guvernului şi, ca ţară membră în Alianţa Nord Atlantică şi în UE, România va avea în continuare poziţia comună şi nici nu există o altă cale, nici nu există o altă posibilitate. Şi de aceea noi credem că tot ce se întâmplă necesită o reacţie fermă şi o reacţie foarte rapidă, nu din partea României, din partea Alianţei Nord Atlantice şi din partea UE. Lumea aşteaptă soluţie de la Washington şi de la Bruxelles, nu aşteaptă o soluţie paşnică şi foarte constructivă de la Moscova. Deci, din acest punct de vedere lucrurile sunt extrem de simple şi extrem de clare şi România nu-şi permite să nu fie un partener corect şi loial în această alianţă, în NATO şi UE', a subliniat Kelemen Hunor. 

El a spus că, în anumite momente, mai ales la nivelul UE, este nevoie de o coordonare mai strânsă şi mai rapidă, susţinând că trebuie să se înţeleagă faptul că, în ceea ce priveşte intenţiile Rusiei, există un pericol pentru fiecare stat şi mai ales pentru ţările din regiune. 

'Sigur, rămâne de văzut cât de repede şi cât de mult se poate ajunge la o concluzie inclusiv în interiorul UE, în interiorul NATO lucrurile sunt mai simple şi mai rapide, fiind şi o structură militară. (...) În anumite momente şi în anumite chestiuni e nevoie de celeritate, e nevoie de o coordonare mult mai strânsă şi mult mai rapidă, cu toate că statele membre din UE au interese diferite legate de Rusia şi acest lucru trebuie văzut. Dar, până la urmă, dacă nu înţelegem, dacă nu vom înţelege că există un pericol pentru fiecare stat şi mai ales pentru statele din această zonă, înseamnă că nu cunoaştem intenţiile Rusiei şi nu cunoaştem foarte bine ce s-a întâmplat în trecut în această parte a lumii', a conchis Kelemen Hunor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ