400.000 de lei de la Guvern pentru producerea sângelui artificial

| 21 mar, 2014

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a anunţat ieri, la Cluj că Ministerul Educaţiei va continua să susţină financiar proiectul de cercetare derulat de profesorul Radu Silaghi-Dumitrescu, vizând producerea sângelui artificial. Primele fonduri, în valoare de 400.000 de lei, vor fi alocate în aprilie.

În cadrul unei vizite efectuate joi la centrele universitate din Cluj-Napoca, Mihnea Costoiu s-a întâlnit şi cu cercetătorul care lucrează încă din 2007 la un produs ce ar putea înlocui sângele uman utilizat de spitale pentru transfuzii şi despre care s-a spus că ar fi o invenţie demnă de Premiul Nobel - sângele artificial.

„Voi anunţa continuarea finanţării printr-un proiect integrator, finanţarea venind prin Universitatea Babeş-Bolyai şi prin cele două institute de cercetare implicate. Am solicitat domnului profesor şi un calendar al proiectului astfel încât să avem o previzionare a investiţiilor, dar şi a rezultatelor, pentru ca în momentul în care există rezultate acestea să poată să fie verificate de către comunitatea ştinţifică şi aceasta pentru că e un proiect extrem de important şi merită să fie susţinut de întreaga comunitate ştiinţifică”, a declarat ministrul potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.

Potrivit presei locale, Costoiu a declarat că, cel mai probabil, în aprilie, Guvernul va aloca suma de 400.000 de lei, pentru ca proiectul să nu stagneze. Profesorul Silaghi-Dumitrescu a explicat că proiectul este acum în faza de producere în laborator a derivaţilor de hemoglobină şi hemeritrină, care sunt testaţi pe animale la Institutul de Cercetări Biologice şi pe celule umane la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Potrivit citynews.ro, omul de ştiinţă a precizat că, dacă totul merge bine, cercetările ar mai trebui să dureze un an sau doi. Pentru finalizarea proiectului sunt necesare fonduri de un milion de lei, din care la finalul anului trecut au fost alocaţi 200.000 de lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ