500 de mineri din Valea Jiului au fost disponibilizaţi. Ce salarii compensatorii vor primi

| 09 oct, 2013

500 de mineri de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani din Valea Jiului au fost scoşi în această toamnă din minerit. Oamenii vor primi plăţi compensatorii în valoare de 32.500 de lei brut. Disponibilizaţii provin de la cele trei exploatări miniere ce trebuie închise până în anul 2018, informează RomâniaTv.net.

Cei 500 de ortaci au fost disponibilizaţi în baza programului de închideri de mine acceptat de Comisia Europeană, potrivit România TV.

"Disponibilizările au loc conform programului de închidere a Societăţii minere din Valea Jiului, program avizat şi de UE până în 2018. Cei 489 de disponibilizaţi beneficiază de plăţi compensatorii", a declarat preşedintele sindicalului Huila, Laszlos Domokos.

Conform contractului colectiv de muncă, minerii primesc salarii compensatorii în valoare de 32, 500 de lei. După aplicarea impozitului de 16%, minerii vor rămâne în mână cu puţin peste 27.000 de lei.

O parte dintre disponibilizaţi se apropie de vârsta pensionarii şi în câteva luni îşi pot depune dosarele de pensie la cerere. Cei mai tineri trebuie însă să gaseasca o alternativă pe piaţa muncii.

"Noi îi avem în vederea cursurilor de recalificare. Avem un sondaj printre minerii disponibilizaţi pentru meseriile pentru care au optat să se recalifice. Vom prinde în planul de formare pentrul anul viitor pe centrul de formare din Petroşani", a declarat directorul AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan.

Cei mai mulţi disponibilizaţi, peste 180, sunt de la mina Petrila. 170 de ortaci au fost daţi afară de la exploatarea minieră Paroşeni, iar alţi 135 de la Uricani. Până în 2018, când exploatarea de Huilă se va încheia la cele trei mine, anual vor fi sute de disponibilizări.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ