9 secrete pentru a trai 100 de ani

| 14 noi, 2013

Transforma miscarea intr-un obicei. Când ne referim la  miscare nu ne referim neaparat la exercitii fizice intense deoarece centenarii nu fac exercitii cu greutati, nu alearga maratoane, si nici nu se duc in sala de sport.

Iesiti la plimbare impreuna cu prietenii, duceti-va pe jos la cumparaturi. Adoptati activitatea fizica constanta, fara sa va ganditi la aceasta ca un mod de a va prelungi viata sau ca pe o activitate grea si obligatorie.

Pastrati toata viata in minte un scop si cel putin o pasiune

Centenarii tind sa fie oameni care au un scop si-l mentin toata viata. In Okinawa, Japonia, ei o numesc "ikigai” iar in peninsula Nicoya de Costa Rica, se numeste "planul vietii."

Indiferent de denumire, este un sentiment ca ai o misiune pe acest pamant si ai un motiv pentru a te trezi dimineata. Valorificarea calitatilor si a talentelor, creeaza un raison d'etre(un motiv de a exista). Dedica-te pasiunilor tale si vei adauga ani vietii tale.

Scapa de stres

Ia-ti in fiecare zi un ragaz de a medita sau reflecta, si incearca sa dormi macar timp de cateva minute sau pur si simplu bucura-te de un happy hour. Oamenii fericiti au tendinta de a trai mai mult.

Regleaza consumul

Practica de a manca pana la 80 % pana a ajunge la senzatia de satietate este o practica printre multe grupuri centenare.Acestia mananca cel mai mult dimineata  si cel mai putin dupa-amiaza tarziu sau seara devreme. Incercati sa nu manancti din nou pana dimineata.

Alte sugestii: Nu va uitati la televizor in timp ce mancati, altfel veti consuma mult mai multa mancare deoarece nu mai sunteti atenti la ceea ce mancati.

Cumpara farfurii mai mici. Serios! Cercetatorii au descoperit ca oamenii se simt mult mai impliniti atunci cand mananca din farfurii mai mici dar pline, chiar daca acestia de fapt mananca mai putin.
Mananca mai putina carne

In general, centenari mananca diete pe baza de plante: legume si fructe, cu un aport moderat de peste. Limitati consumul de carne si pasari de curte, cereale rafinate, si zahar. Mananca mai putin lapte.

O piatra de temelie a dietei centenar este uleiul de masline si fasole: fasole fava, fasole neagra, soia, si linte. De asemenea, mananca un pumn de nuci in dieta de zi cu zi pare sa adauge doi sau trei ani vietii tale.

Bucurati-va de putin vin

Compusii sanatosi din vin s-au dovedit a reduce aparitia bolilor de inima, cancer, si progresia de tulburari neurologice precum Alzheimer si Parkinson.

Aportul zilnic ar trebui sa se limiteze la un singur pahar pentru femei si doua pentru barbati. Vinul consumat in timpul mesei este cel mai recomandat.
Atentie: Daca exagerati  efectele pozitive se pot transforma rapid in efecte negative

Iubeste-i pe cei cu care iti petreci timpul

Retelele sociale puternice sunt frecvente in randul centenari, cum ar fi practica Okinawa de "IMAO", in care cinci prieteni jura sa ramana prieteni pe viata si sa aiba grija unii de ceilalti. Tu cati astfel de prieteni ai? Inconjoara-te cu oameni pe care ii iubesti si vei mai adauga ceva ani.

Pastreaza credinta

Nu conteaza daca esti crestin, budist, hindus, musulman sau evreu. Ceea ce conteaza este sa participi la slujbe in mod regulat si sa te simti cu adevarat parte a unui grup mai mare.

Familia e pe primul loc

Puneti intotdeauna pe primul loc prietenii si familia. Tineti-va parintii aproape de locul in care locuiti si conform studiilor puteti trai 6 ani in plus. Centenarii, care investesc  timp si dragoste in copiii lor au mai multe sanse de a primi ingrijire la batranete.

Nu exista nici o garantie ca adoptarea acestor practici va ajuta sa traiti 100 de ani. Dar statisticile arata ca acestea contribuie la o viata mai lunga, mai sanatoasa si mai fericita . Si cine nu vrea asta?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ