A murit o MARE DOAMNĂ a muzicii populare româneşti. ANUNŢUL a fost făcut pe pagina ei de facebook

| 01 oct, 10:43

Îndrăgita interpretă de muzică populară Lucreţia Ciobanu a încetat din viaţă la vârsta de 91.

"S-a stins din viata Doamna Muntilor, Lucreția Ciobanu!Ramas bun!”, este mesajul postat pe Facebook de realizatoare TV Iuliana Tudor.

Născută în 27 octombrie 1924, în localitatea sibiană Topârcea, Lucreția Ciobanu, a primit în urmă cu doi ani titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Sibiu pentru modul în care a promovat folclorul din zonă.

“V-am cântat peste 50 de ani fiindcă v-am iubit. Nu puteam să trec peste cântecele noastre. Aveam un glas cu care eu puteam să cânt orice. Nu am făcut-o pentru că mi-aţi fost nespus de dragi. Niciodată  nu s-au cântat ciobanii mai mult ca acum…Ne-am născut în inima ţării şi sunt sigură că noi avem cel mai pur folclor din Tara Românească”, spunea Lucreţia Ciobanu în 2013, în ziua în care i s-a inmânat titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Sibiu, pe scena din Piaţa Mare a Sibiului, unde a susţinut un concert de neuitat.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, intepreta a fost numită “Doamna Munților” datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat . De-a lungul carierei a facut cunoscute tradiţiile si obiceiurile de Mărginimea Sibiului.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, Lucreţia Ciobanu a fost numită "Doamna Munților" datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat. A dus cântecele din Mărginimea Sibiului până Statele Unite ale Americii și Canada.

În ziua de 2 august 2013, într-o ceremonie care a avut loc în Piața Mare din municipiul Sibiu, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a festivalului de folclor Cântecele Munților, Lucreţia Ciobanu a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al județului Sibiu.

"Se spune că oamenii mor de două ori: o dată fizic şi o dată când li se rosteşte numele pentru ultima oară. Din punctul ăsta de vedere, pentru tine nu e niciun pericol, bunica mea. Îţi mulţumesc pentru cei 40 de ani în care mi-ai fost mereu şi necondiţionat alături. Odihneşte-te în pace, Lucreţia Ciobanu, "Doamna munţilor", a scris nepotul cântăreţei pe Facebook.

La împlinirea a 90 de ani, Lucreţia Ciobanu îşi spunea ultimele dorinţe

“Eu îmi doresc ca atunci când îmi va veni ceasul să mă culc şi să nu mă mai trezesc. Fără să stau bolnavă, la pat, fără să fiu o povară pentru copiii şi nepoţii mei. Mulţi dintre cei care mi-au fost colegi de scenă au plecat în lumea cealaltă”, spunea Lucreţia Ciobanu, cu seninătatea unui om care ştie că a trăit frumos.

Lucreţia Ciobanu a fost decorată de Președinția României, la 29 noiembrie 2002, cu Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, ''pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală'' (Decretul nr. 977 din 29 noiembrie 2002 privind conferirea unor decorații naționale, publicat în Monitorul Oficial nr. 911 din 14 decembrie 2002). Ulterior, i-a fost conferit, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D — "Arta Spectacolului", ''în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului'' (Decretul nr. 36 din 7 februarie 2004 privind conferirea Ordinului și Medaliei Meritul Cultural, text publicat în Monitorul Oficial nr. 172 din 27 februarie 2004).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ