Achiziţii publice: Oferta financiară şi cea tehnică, prezentate separat

| 31 mai, 2013

Procedura privind achiziţiile publice ar putea fi modificată, astfel încât oferta tehnică şi cea financiară să nu mai fie prezentate la pachet, ci separat, urmând ca într-o primă fază doar oferta tehnică să funcţioneze drept criteriu de selecţie, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Teodorovici a menţionat că este vorba de două pachete de noi prevederi care se doresc a fi aduse legislaţiei actuale. "În primul rând modificări care ţin de noi, pe relaţia cu Comisia Europeană, modificări care se aduc la Ordonanţa de Urgenţă 34, iar aici trebuie să discutăm clar cu cei de la Comisia Europeană pentru a agrea orice fel de modificare. E vorba mai mult de aspecte care ţin de creşterea pragurilor, subiecte de fond care sunt legate şi de directiva europeană pe achiziţii publice", a spus ministrul. 

El a adăugat că un al doilea pachet este cel care se referă la reglementări interne, pentru care nu e necesară consultarea CE. 

"Sper, într-o săptămână, două maxim, să ajungă hotărârea de guvern pe masa Executivului. Şi anume: ofertele, când vin, vin în pachet: financiar şi tehnic. Noi o să modificăm, astfel încât să vină separat oferta tehnică, iar închis, separat, oferta financiară. De ce? Pentru că de fiecare dată când venea un ofertant cu un preţ foarte scăzut, evaluatorul se temea să îl dea afară, chiar dacă avea elemente în acest sens.

Nu o făcea pentru că-şi spunea: 'Aoleu, dacă vine cineva şi mă ia la întrebări, pentru că l-am dat afară pe ăsta care avea un preţ foarte mic şi spune că am risipit banii publici'. De multe ori câştiga un astfel de ofertant, care, după aceea, după o lună-două, întrerupea proiectul, pentru că nu avea cum să îl continue cu banii pe care îi avea. În cazul acestor oferte financiare închise, evaluatorul face verificarea tehnică, iar pentru cei care se califică mai departe, în faza a doua, se cheamă toţi ofertanţii, se deschide oferta financiară şi se face clasamentul financiar. Toată lumea a primit această modificare cu foarte mare bucurie. Am discutat şi cu cei de la Comisie şi mai sunt chestiuni de ordin tehnic, dar care toate aduc o schimbare radicală", a afirmat Eugen Teodorovici.

În urmă cu două săptămâni, ministrul a declarat, la Bruxelles, că România va trimite Comisiei Europene (CE), în următoarea perioadă, un pachet complet de propuneri cu o abordare mai simplă şi mai eficientă a achiziţiilor publice, bazată pe experienţa unor state membre cu sisteme mult mai simple decât cel din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ