ADEVĂRUL DESPRE REDUCEREA TVA: cu cât vor scădea preţurile în realitate

| 09 apr, 17:53

Reducerea TVA la produsele alimentare la 9%, de la 1 iunie, nu se va transmite complet în scăderea preţurilor, ci doar 50% - 60%, ceea ce va duce la o inflaţie aproape de zero la finalul anului 2015, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

 

"Şansele ca scăderea TVA să se vadă în preţuri este foarte mare, important este în ce măsură. La un calcul matematic, dacă se transmite 100%, ar însemna o reducere de 12%. Evident că nu se va întâmpla asta. Nu s-a întâmplat niciodată să ai o transmisie de 100% din modificarea da taxe în preţul final. Când s-a majorat TVA, transmisia a fost de 65%. La nivel european, au fost ţări în care s-a redus TVA, iar transmisia a fost de 30% - 35%. Presupunerea mea este că ar putea fi o transmisie de 50-60% care ar însemna o inflaţie aproape de zero la sfârşitul anului", a explicat Ionuţ Dumitru, citat de agenţiile de presă.

Referitor la declaraţiile vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, cu privire la pachetul de modificare a Codului Fiscal, Ionuţ Dumitru a spus că, probabil, şi reprezentanţii Comisiei au fost luaţi prin surprindere de amploarea acestui pachet. "Discutăm de un pachet foarte amplu de relaxare fiscală, toate taxele principale sunt proiectate a scădea în anii următori şi, în acest context, evident că îngrijorarea provine din angajamentele pe care ni le-am asumat la nivel european, menţinerea deficitului structural la 1%, ceea ce înseamnă un deficit efectiv în jur de 1% sau chiar mai mic în anii următori, şi cât de consistent este acest angajament cu pachetul de relaxare fiscală. Până în momentul de faţă nu avem un răspuns la modul în care acest pachet va fi compensat în interiorul bugetului, pentru că este absolut clar că angajamentele asumate nu ne permit un derapaj bugetar, în sensul creşterii deficitului, iar cu datele pe care le avem acum, aşa cum am calculat şi noi, iar datele noastre sunt convergente cu datele Comisiei se pare că deficitul ar sări de 3% din PIB începând cu 2016. Ceea ce, evident, că provoacă îngrijorări la nivelul Comisiei, pentru că ar însemna o declanşare a procedurii de deficit excesiv pentru România", a mai spus Dumitru.

În privinţa excedentului bugetar anunţat de autorităţi, preşedintele Consiliului Fiscal a reamintit faptul că a fost obţinut prin reducerea drastică a investiţiilor publice. "Anul trecut am avut investiţii publice la minimul ultimilor şapte ani, iar anul acesta vedem o scădere abruptă a investiţiilor publice, pe primele trei luni ale anului de minus 38%", a precizat Dumitru.

El a subliniat şi faptul că implementarea măsurilor cuprinse în proiectul de Codul Fiscal va genera o reinflamare a deficitului fiscal care va îndepărta România de obiectivul aderării la zona euro. "Angajamentul pe care noi ni l-am asumat, de aderare la euro în 2019, a fost doar un angajament politic, declarativ. Nu a fost niciodată un angajament asumat, în care să avem, practic, şi un drum de parcurs, cu o agendă clară, pe care trebuie să o realizăm până a ajunge la acel moment pentru a fi pregătiţi. Este absolut clar, din punctul meu de vedere, că noul pachet fiscal care reduce foarte mult taxele şi ne conduce într-o zonă în care deficitul fiscal se reinflamează ne depărtează foarte mult de acest obiectiv 2019", a subliniat preşedintele Consiliului Fiscal.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 apr, 18:39
stefan
oferta
Suntem mereu liberi să ne alegem acţiunile, sau lipsa de acţiune – iar viaţa noastră actuală este suma totală a propriilor noastre alegeri, bune sau rele. Dacă dorim ca viitorul să se schimbe, trebuie să facem alegeri mai bune. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email
[email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ