Administrația Prezidențială deturnează atenția de la fondul problemei în cazul Tokes

| 24 aug, 2013

De-a lungul timpului, animalul politic Traian Băsescu a avansat și s-a menținut în cercurile puterii prin trădări și manipulări cinice ale situației.

A dat jos guverne, pentru ca apoi să pună în locul lor altele mai obediente, a făcut partide pentru ca apoi să se despartă de ele, sau și-a împroșcat cu noroi adversarii politici, pentru ca apoi să îi reevalueze. A reușit să treacă chiar și peste voința majorității covârșitoare a românilor care s-au prezentat la referendumul de demitere și peste sancțiunea extrem de dură pe care electoratul a aplicat-o regimului său politic, la alegerile din decembrie anul trecut.

După o perioadă în care și-a lins rănile într-o oarecare acalmie, Traian Băsescu a ieșit din nou la atac și a încercat să se reinventeze politic. Și, cu cinismul binecunoscut, și-a aruncat la coș vechii aliați și a încercat să își creeze un vehicol electoral “proaspăt”, care să îi permită să se mențină în centrul jocurilor politice și după încheierea mandatului.

Cu toate că și-a pus consilierii prezidențiali să lucreze zi și noapte pentru nou-înființatul Partid Mișcarea Populară și în ciuda faptului că a încercat să absoarbă cât mai mult din PDL pentru a-l crește, nou înființata formațiune politică performează încă mult sub așteptările prezidențiale. Iar Cârmaciul de la Cotroceni nu are timp. Alegerile europarlamentare bat la ușă, iar odrasla prezidențială are nevoie de sprijinul unui partid politic puternic pentru a mai putea spera în realegerea în Parlamentul European. În plus, dacă PMP nu va reuși să obțină un scor acceptabil în acestă primă confruntare electorală, Traian Băsescu și-ar vedea năruite toate speranțele de a mai putea să o instaleze pe Elena Udrea la Palatul Cotroceni.

Așa că președintele s-a pus pe treabă și s-a lansat într-un turneu electoral asiduu. În încercarea de a crește zestrea de voturi ale noului său partid, Traian Băsescu s-a orientat către zone electorale “de nișă”, cum ar fi romii, sau naționaliștii din Ardeal. Pe unii a încercat să îi cucerească profitând cu cinism de moartea lui Florin Cioabă. Pe ceilalți a vrut să îi amețească reevaluându-l pe Laszlo Tokes și declarând că acesta nu ar merita cetățenia română în contextul în care atacă integritatea teritorială a statului român.

Numai că președintele nu a anticipat mișcarea inteligentă a lui Victor Ponta, care i-a cerut să își dovedească seriozitatea afirmațiilor prin retragerea decorației pe care Traian Băsescu i-a acordat-o în 2009 lui Laszlo Tokes. Iar această solicitare logică l-a pus într-o încurcătură cât se poate de evidentă, în contextul în care, dându-i curs, președintele risca să piardă sprijinul extremiștilor din sânul comunității maghiare și pe a-l Budapestei (un vechi aliat al lui Tokes).

Așa că, într-o mișcare aproape disperată, Băsescu a încercat să se eschiveze și să deturneze atenția opiniei publice de la fondul problemei, adică de la faptul că a acordat cea mai înaltă decorație a statului român unei persoane care face declarații profund antinaționale. Și a inventat un pretext juridic, pentru a explica de ce nu poate retrage decorația lui Tokes, înloc să le ceară scuze românilor pentru că a crescut la sân un dușman al României.

Eschiva juridică prezidențială nu poate însă să acopere realitatea. Iar aceasta arată că președintele a mers la cacealma în Ardeal și că nu are nicio intenție să îl lase din brațe pe Laszlo Tokes.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 aug, 2013
pensionar
Facem caz din nimic si avem someri fara munca, tineri fara munca milioane de saraci pensionari, fara industrie romaneasca, agricultura romaneasca, banci romanesti, spitale, scoli, totl s-a furat, s-a vandut cu 1 euro, si noi bate nationam,izmul din care nu putem trai dar putem muri.Asta e politica de 23 ani intepeapta a capitalizmului CIRC FARA PAINE.
24 aug, 2013
cantautor
De fapt,in primele doua fraze constati ca este un invingator Basescu...
Despre faptul ca VP nu cere retragerea unui ordin pentru un fost puscarias(Nastase),fapt perfect legal,nu gasiti necesar sa scrieti...
Nu va da voie stapanul...
Despre dusmanul romanilor,ramane sa mai analizeze istoria...
Nu simbriasi ca voi...
Dupa voi,exista o lege,...hai s-o incalcam..nu-i asa?
Nu sunt sub nicio forma fan TOCKES,dar el,o data in viata macar,a avut curajul sa se opuna...
Si el si alti milioane de cetateni romani v-au creat posibilitatea de a improsca acum,voi,cu noroi...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ