AFP: Românii protesteză cu miile împotriva planurilor Chevron de exploatare a gazelor de șișt

| 27 mai, 2013

Mii de români au protestat, luni, împotriva planurilor gigantului american Chevron de explorare a  gazelor de șist din estul României, scrie AFP

"Am trei copii și vreau ca ei să crească într-un mediu sigur, cu apă curată. Explorarea gazelor de șist amenință să contamineze apele freatice", susține Alina Secrieru, o asistentă medicală de 39 de ani din regiunea Bârlad, citată de AFP. Aceasta a participat alături de câteva sute de oameni la Bârlad la un miting împotriva planurilor Chevron. "Nu fracturării hidraulice", "Chevron du-te acasă" și "Spune NU gazelor de șișt" se putea citi pe bannerele purtate de protestatarii din Bârlad și din satele din jur, spune AFP.

Chevron, una din cele mai mari companii energetice din lume, deține o concesiune la Bârlad și intenționează să exploreze perimetrul pentru a-i verifica potențialul.

"Această zonă supraviețuiește prin agricultură. În cazul în care apa noastră este contaminată de extracția gazelor de șișt agricultura va muri", a susține un domn ce se prezintă Constantin, un specialist în ape, care a fost printre protestatari. El a refuzat să-și dea numele de familie de teamă să nu pierdă locul de muncă întrucât, spune acesta, toți politicienii localu sunt acum favorabili forajului gazelor de șișt.

Chevron a declarat în trecut că toate activitățile sale sunt și vor continua să se desfășoare în conformitate cu legislația română, cerințele UE și standardele stricte ale industriei.

Gazele de șist foraj a alimentat controverse în întreaga lume. Tehnica de a extragere a gazului, așa-numita fracturare hidraulică, a fost interzisă în țări cum ar fi Franța și Bulgaria, dar este utilizată pe scară largă în SUA. Ecologistii spun că metoda prezintă amenințări grave, pentru că riscă să contamineze pânza freatică și poate duce la declanșarea de cutremure.

România împreună cu Marea Britanie, Ungaria, Polonia și Spania a pledat insistent pentru dezvoltarea energiei de șist în timpul ultimului Consiliu European privind energia, desfășurat săptămâna trecută la Bruxelles.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ