Agenţii economici primesc un sprijin considerabil de la guvern: rambursările TVA ajung la timp

| 10 aug, 2013

Executivul a reuşit să ajungă la zi la capitolul rambursări de TVA. Efort bugetar pe care România îl va face pentru a stinge toate datoriile faţă de agenţii comerciali care în mod normal aveau dreptul se ridică la 1,2 miliarde de lei.

Noi veşti bune pentru economie. După reintrarea pe un trend de creştere economică în primul trimestru al anului, după ce România a reuşit să reducă drastic datoria guvernamentală, ajungând astfel a patra cea mai mică din zona UE, după infuziile de capital generate de investiţii, după parafarea unui nou acord stand-by cu FMI şi după anunțul BNR privind prognoza de
inflaţie în jurul a numai 3%, Executivul a reuşit să ajungă la zi la capitolul rambursări de TVA.

Conform declaraţiilor ministrului Chiţoiu, este vorba despre un efort bugetar de 1,2 miliarde de lei pe care România îl va face pentru a stinge toate datoriile faţă de agenţii comerciali care în mod normal aveau dreptul, conform Codului fiscal, să recupereze TVA-ul în 45 de zile şi care, din diverse motive, au fost întârziaţi chiar şi 75 de zile.

Impactul pe care îl va avea în piaţă măsura Executivului va fi extrem de favorabil. Fiindcă aceşti bani vor intra în economie şi vor genera un efect multiplicativ – creşterea cheltuielilor se va reflecta în creşterea veniturilor la bugetul naţional fiindcă sectoarele afectate de criza economică vor primi un adevărat balon de oxigen ce va antrena o tendinţă economică pozitivă în ansamblu.

Interesul agenţilor economici, fie că vorbim de IMM-uri sau de marile companii, este acela de a reinvesti banii proveniţi din recuperarea de TVA în consolidarea sau extinderea propriilor afaceri, flux ce va asigura atât dezvoltarea economică, dar şi crearea de noi locuri de muncă.

Dincolo de implicaţiile economice, decizia Cabinetului Ponta pune fundaţia unei relaţii corecte şi sănătoase între stat şi sectorul privat. Dacă în perioada guvernărilor PDL, politicile de austeritate fără noimă şi curba de sacrificiu impusă sub guvernele Boc - Ungureanu au dus România spre prăpastie, măsurile Guvernului Ponta constituie reparaţii necesare pentru a reda încrederea românilor în guvernare. IMM-urile, în special, şi mediul privat, în general, au în Guvern un partener, spre deosebire de anii trecuți in care singura politica a statului era sa alerge după noi şi noi biruri ce au dus la sufocarea economiei.

Întregul set de măsuri şi de politici economice la care s-a angajat guvernarea USL readuc România,  încet, dar sigur, pe o traiectorie pozitivă, în acord cu angajamentele asumate. Iar cel mai important este că recâştigarea încrederii publice este rezultatul unor eforturi  de consolidare economică care au creat predictibilitate. Important în următoarea perioadă este ca tendinţele favorabile să se  menţină şi mai ales ca datele economice pozitive să se traducă şi în condiţii de viaţă mai
bune pentru toţi românii.

Tag-uri: BNR, Guvern, IMM, pdl, TVA, usl, victor ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ