Alegeri în diaspora. LIVIA STANCIU: Strict pe lege, se putea da o ordonanţă de urgenţă

| 20 noi, 2014

Preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, a declarat, legat de problemele din diaspora de la scrutinul prezidenţial, că "strict pe lege" se putea da o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare în turul al doilea."Strict pe lege, sigur că se putea da o ordonanţă de urgenţă", a spus Stanciu, înaintea şedinţei plenului Consiluului Superior al Magistraturii.

Livia Stanciu a mai spus, din postura de "cetăţean", că se impun verificări privind problemele apărute la votul din străinătate. "Ca cetăţean, mi se pare firesc ca pe orice problematică ce are impact, sigur trebuie să se efectueze verificări, cercetări, pentru a se transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care poporul l-a manifestat faţă de acest subiect", a spus ea.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record. În mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat, joi, că după turul 1 al alegerilor prezidenţiale a fost deschis un dosar în care a început urmărirea penală in rem, respectiv faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora. "S-a început urmărirea penală cu privire la faptă şi s-au solicitat relaţii la alte autorităţi. Ancheta se va desfăşura în continuare (...) cu privire la fapta de împiedicare a exercitării dreptului la vot, prevăzut de articolul 385 din Codul penal", a spus Niţu, înainte de şedinţa plenului CSM.

Conform Codului penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Niţu a precizat că dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi că, referitor la problemele de la votul din diaspora, au fost primite multe sesizări.

Potrivit procurorului general, respective sesizări vizează miniştri şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor implicate în organizarea alegerilor din diaspora.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 noi, 2014
george
diversiunea cu "dreptul de vot " continua
"strict pe lege se putea da ordonanta de urgenta" dar nu acum, inainte de sau intre cele doua tururi de scrutin, ci cu mult mai devreme, cand guvernul putea fi imputernicit de parlament sa emita astfel de ordonante... Unii specialisti(nebasisti) spun ca in domeniul legii electorale este exclus.
Guvernul putea fi acuzat de impiedicarea exercitarii votului , daca ar fi inrautatit conditiile de organizare creatte de sfintele institutii basiste.Dar ele au fost in mod evident imbunatatite , prin nr.de cabine, personal, organizare.Mai mult de atat nu se putea decat cu ajutorul AEC si BEC, ai caror responsabili erau numiti de ....base!
Doamna Stanciu este obedienta regimului basist, si tinteste in guvernul Ponta. Justitia curat independenta! Care ignora tot ce legal e impotriva basistilor, dar se executa instant cind e vorba de inamicii lui base!
20 noi, 2014
anonim
Prelucram din polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe www.polistiren3d.ro
20 noi, 2014
vally
Panarama asta de Stanciu mai bine ar tace draq din gura o sluga basista,rusine justitiei corupte si aservita betivului de basescu...marsi..
20 noi, 2014
Mircea
off topic
O fii adevarat ca e sluga lui Basescu sau nu dar adevarul e ca se putea da o ordonanta de urgenta si in loc de 370 mii de cetateni care au votat in diaspora probabil erau 500 de mii poate si mai mult de atat.

Dar stii ce? Nu s-a vrut! Au refuzat sa faca ceva pentru a facilita centatenilor de a-si exercita dreptul constitutional.

Eu recomand sa nu vorbesti doar ca sa nu taci pentru ca Presedintele Instantei (indiferent de afiliatiile ei) are dreptate.

O zii buna.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ