Alexandru Muraru (PNL): Am atacat la Curtea de Apel Iaşi decizia CNCD de a nu-l sancţiona pe Viktor Orban

| 22 mar, 19:46

Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, anunţă că a atacat la Curtea de Apel Iaşi decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de a nu-l sancţiona pe Viktor Orban pentru declaraţiile rasiste şi xenofobe de la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad de anul trecut.

 

Potrivit lui Muraru, Justiţia română are şansa de a fi prima instanţă europeană care condamnă liderul unui stat membru al Uniunii Europene, Viktor Orban, pentru declaraţii rasiste şi instigare la ură pe criterii etnice.
Liberalul Alexandru Muraru afirmă, într-un comunicat de presă, că în luna august 2022 a făcut o sesizare către CNCD prin care a solicitat sancţionarea lui Viktor Orban pentru declaraţiile rasiste şi xenofobe de la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad, pe teritoriul României.
"Premierul Ungariei a folosit următoarea frază cu caracter rasist: «Între timp, în lumea noastră, popoarele europene se amestecă, lucrează şi se mişcă unele cu altele. Noi, în Bazinul Carpatic, de exemplu, nu suntem oameni de rasă mixtă, ci pur şi simplu un amestec de popoare care trăiesc în patria lor europeană. Iar atunci când stelele sunt potrivite şi vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă». Plenul CNCD a decis că Viktor Orban nu poate fi amendat întrucât se bucură de imunitate prin prisma funcţiei sale de prim-ministru al Guvernului Ungariei. Am contestat la Curtea de Apel Iaşi această decizie a plenului CNCD întrucât Vikor Orban a făcut aceste declaraţii la Băile Tuşnad într-un cadru neoficial, într-un context care excede poziţia sa guvernamentală", explică Muraru.
Totodată, Muraru consideră că "este inacceptabil ca un organism oficial precum CNCD să adauge motive nejustificate de respingere a unei sesizări pentru declaraţii rasiste şi homofobe făcute de un lider politic de rangul lui Viktor Orban".
"Această decizie este o încălcare a Constituţiei şi o ameninţare la adresa valorilor fundamentale ale unei societăţi libere şi democratice", adaugă liberalul.
Potrivit lui Muraru, CNCD are posibilitatea legală de a se prevala, potrivit legii, numai de trei excepţii atunci când respinge o sesizare, respectiv excepţia tardivităţii, excepţia văditei necompetenţe şi excepţia obiectului vădit nefondat sau a lipsei de obiect.
"În cazul declaraţiilor rasiste ale lui Viktor Orban nu se aplică niciuna dintre aceste excepţii. Discursul lui Viktor Orban a reprezentat o instigare publică la ură, vădit discriminatorie şi fără justificare, prin îndemnarea explicită la restrângerea libertăţii de circulaţie a unei categorii de persoane imigrante exclusiv pe criteriul naţionalităţii sau al rasei. (...) Astfel, declaraţiile sale fac apel la puritate rasială şi sunt inacceptabile într-o Românie europeană. Acest discurs pare desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Într-un moment în care respectarea drepturilor omului este mai importantă ca niciodată, este esenţial să ne opunem cu fermitate oricărei forme de discriminare şi să promovăm valorile democraţiei şi ale unei societăţi libere şi deschise. Am solicitat sancţionarea lui Viktor Orban pentru declaraţiile cu caracter rasist şi xenofob care au atentat la demnitatea persoanei producând un prejudiciu prin discriminare conform legislaţiei în vigoare", precizează liberalul Alexandru Muraru.
El susţine că Justiţia română are şansa de a fi prima instanţă europeană care condamnă liderul unui stat membru al Uniunii Europene, Viktor Orban, pentru declaraţii rasiste şi instigare la ură pe criterii etnice.
"Justiţia română poate demonstra că nicio persoană, indiferent de funcţia sau poziţia pe care o ocupă, nu este mai presus de lege şi că astfel de declaraţii nu vor fi tolerate într-o societate democratică şi liberă. În plus, această decizie ar putea fi un exemplu pentru alte state membre ale Uniunii Europene, demonstrând că nu trebuie să tolerăm nicio formă de discriminare şi că trebuie să ne angajăm în lupta împotriva rasismului şi instigării la ură. Prin acest proces, solicit constatarea îndeplinirii elementelor constitutive ale faptei de discriminare, în sensul dispoziţiilor art. 15 din O.G. nr. 137/2000 raportat la art. 1 şi 2 din acelaşi act normativ, precum şi art. 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi sancţionarea persoanei reclamate prin aplicarea unei amenzi în cuantum de 100.000 lei pentru fapta de discriminare constatată", subliniază Alexandru Muraru.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ